kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Tuesday, August 2, 2011

Danish Butter Cookies

Assalamualaikum...Salam Ramadhan...

Kali ni mengukis lagi ye...Saya pon tak tahu sapa yang nak makan cookies ni time awal2 pose ni. Tetibe dah sampai mood mengukis pulak.. Hahah!!! Ini pon dah ramai yang cuba, hari tu ada nampak di Blog Kak HaSue. Nampak macam best pulak dia main2 dengan bentuk. Tapi saya takleh nak main2 dengan bentuk sangat sebab tak cukup peralatan. Jadinya, saya guna aje acuan semperit. Pedulik la situ....Huhuh...Tuan resepi asal adalah Kak Fida. Jadi leh tengok di MyResepi untuk lebih lanjut ye kawan2...

DANISH BUTTER COOKIES
Resepi : Kak Fida
Olahan : Nuwairani

Bahan :
125 gram butter
1/3 cawan gula aising
140 gram tepung gandum –nani guna 1 ¼ cawan
¼ sk baking powder
½ sk esen vanila @ butter oil –nani guna butter oil
Chocolate chips @ kismis untuk hiasan –nani guna choc chips

Cara :
1.   Pukul butter dan gula aising hingga lembut.-kalau taknak guna gula aising pon boleh. tapi gula pasir biasa tu dikisar halus. Kemudian, sukatan mesti dikurangkan sedikit sebab gula aising memang kurang manis (ada campuran tepung jagung). 
2. Tambahkan butter oil pukul lagi dan ayak tepung gandum bersama baking powder.
3.    Gaul sekata. Doh memang sedikit lembut.
4.    Simpan dalam fridge selama ½ jam (30 minit).
5. Pipekan atas dulang ikut bentuk yang disukai dan hias dengan kismis atau chocolate chips.
6.    Bakar dengan suhu 150 darjah selama 15 minit.

Kualiti biskut ini juga bergantung kepada kualiti butter yang digunakan. Saya guna butter jenama Giant je, sebab yakin ada tnda halal n harga pon murah. Tapi bila kite letak butter oil, memang rasanya sedap macam guna butter mahal (sempat lagi memuji diri)

ini bukan perisa coklat ye...tapi sedikit terhangit sebab kat rumah tetibe blackout selama 5 minit sehingga menyebabkan saya terlupa ada cookies lagi di dapur. Hahah! Walau bagaimanapun, tidak menjejaskan rasanya, tidak ada rasa pahit hangit ke apa, masih jugak sedap dan boleh ditelan. Inilah kelebihan cookies ni. Terima kasih ye Kak Fida

10 comments:

Yana Shaiful said...

Salam Nani..

makin rajin berbiskut raya nmpk hehee..K.Yana pun tgh fikir jgk ni nk bt biskut apa raya nnt..hmm..yg ni dgn german cookies tu nmpk senang jee..bleh bt dgn Damia nii hehee

nuwairani ismail said...

salam kak yana...wah! sukenye damia leh main masak2 ngn mummynye...kalau nani buat cookies ngn anak buah, sebuk la dia tenyeh2 sana sini. pastu boleh pulak suruh bakar doh dia sekali yg dah hitam legam tu. mane la kita nk bakar kalo dh mcm tu.

Diana @ Melley Mey said...

wah buat cookies lagi ker nani... cantik nya cookies tu... pasti sedap kan nani

Juwita Jamaludin said...

nani dah ada 2 kuih raya la... cantik ka nani cookies ni..:)

Nuridah said...

Assalamualaikum Nani,

Salam Ramadhan buat nani sekeluarga,moga bertambah keimanan dan keinsafan buat kita semua sempena dibulan suci ini.

Maaf ya akak lambat sampai...sibuk sangat mengalahkan menteri....hehe...

cantiknya cookies tu...mcm beli dari kedai bakery gitu...nanti hantar akak sebalang ya...haha.

nuwairani ismail said...

kak diana : sedap bagi org yg suke butter cookies. tapi nani suke cookies ni.

nuwairani ismail said...

kak ita : kalau ikutkan perasaan ni, memang nk mengukis lagi..tp tak tahu la sape nk makan byk2 ni ha...

nuwairani ismail said...

kak nur : wah! sibuk betol skrg. ada projek baru ke? saje try2 resepi kak fida ni ha...nak buat pon senang. tak guna banyak bahan.

AI said...

- wahhh ari tu ke german (german cookies) ari ni ke denmark pulak...haisssshhh rajin nye cek nani ni...

nuwairani ismail said...

tula kan...tinggal biskut arab je belom buat lagi...minyak sapi mahal sgt...tak mampu nk beli...