kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Tuesday, August 23, 2011

Famous Amos Choc Chip Cookies

Assalamualaikum....Salam 23 Ramadhan....

Malam ni rasa sedikit syahdu pulak...Cik hosmate dah bertolak balik ke kg...Cik Na pulak esok dah nak balik...Saya je skema sikit nak tunggu hari Sabtu baru balik. Tiba2 pengetua umum hari Jumaat ni CUTI!!! Uwwwaaaaaaa!!! Menangis la haku sorg2 kat cni...sob...sob...sob....(sambil2 kesat air mata)...Takpelah nak buat macam mana kan? Nanti tahun depan, muka Nuwairani je yg akan mintak cuti. Huhuh....Tengok la nanti....

Dalam tak sampai seminggu lagi kita akan menyambut hari raya, masing2 dah sibuk dengan persiapan raya... Saya tak tahu nak buat persiapan apa..Rasa macam hambar je raya tahun ni...Tak seperti tahun2 sebelumnya.. Ntah ada baju ke tidak, kasut, tudung...Pasarah jela hari raya nanti...Jadi, dalam rasa tak semangat macam tu, sempat juga saya membikin Famous Amos Choc Chip Cookies resepi Syari. Dah lama nak cari cookies yang betul2 seakan-akan Famous Amos yang mahal mcm bedil tu...Aduh......Memang dah terjatuh hati dengan resepi ni...Sangat2 perfect! Masa tengah bakar tu, bau satu rumah macam kedai Famous Amos...Bila dah try makan, memang betol! Sedap, rapuh n tekstur cookies pon hampir sama. Dah lama meneliti semua resepi cookies yang orang duk cakap macam famous amos tu, resepi yang ni je ada kelainan sikit iaitu adunannya mengandungi minyak! Memang perfect!

FAMOUS AMOS CHOC CHIP COOKIES
resepi : Syari, Myresepi
olahan : Nuwairani

Bahan :
150 gram butter
1 cawan minyak -nani guna minyak jagung
1 biji telur -nani guna gred C
1 sb susu segar -nani letak susu tepung
1 sk vanila
1 cawan gula -nani kurangkan 1/2 cawan
1 cawan gula perang
4 cawan tepung gandum
1 sk garam -nani letak 1/2 sk
1 sk cream of tartar
1 sk baking soda
1/2 cawan walnut cincang
2 cawan semisweet choc chip -nani letak 1 cawan je


Cara :

  1. Pukul gula, butter, minyak, telur, susu dan vanila hingga sebati.
  2. Masukkan bahan2 kering, walnut dan choc chip.
  3. Adunan sedikit lembik. Sudukan ke atas dulang (tak perlu gris). Nani lapis baking paper.
  4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 175 darjah selama 10-15 minit.
  5. Nota Syari * Rasa agak manis, boleh kurangkan gula perang kepada ½ atau ¾ cawan. Jika mentega dah masin kurangkan garam kepada ½ sk.
  6. Cookies ini agak peroi (rapuh), jika suka keras sedikit, lebihkan tepung ikut kesukaan.
  7. Walnut boleh diganti dengan kacang jenis lain.
  8. 1) Sempena kempen kurangkan gula, sukatkan 3/4 cawan gula halus + 3/4 cawan gula perang 2)Tips utk dpt kan cookies yang tak terlalu rapuh - tambahkan tepung jagung ikut kesesuaian keras adunan (3) utk cookies yang bentuknya cantik instead of leper/merebak - selepas siap mengadun masukkan dlm fridge 30 minit, selepas tu boleh disudukan ke dlm dulang pembakar atau guna tangan, juga in between membakar simpan adunan dalam fridge supaya ia tidak cair.

sangat2 recommen kpd orang lain! memang best!

21 comments:

Hanis MY said...

Owh choc chip cookie kegemaran bestnya... InsyaAllah nnti nk cubalah...

nuwairani ismail said...

tak muak makan cookies ni walaupun banyak2...sedap sgt2!

ziraziz said...

nanie dh stat bt kueh raye ye...dh xde resepi juadah berbuka hehhe...

akak x bt kuih pn..beli je .. :P

kasihredha said...

misti try resepi ni...
sure sedap giler
hantar le sikit ke akak ye..hihi

Juwita Jamaludin said...

nani.. ada cookies.. akak kuih raya dah abis macam mana tu.. hahaha nak bat gak la cookies ni saja buat kunyah2

Amie said...

laa.... cuti ke? di sini pun ada sekolah cuti ada yang tidak hari Jumaat tu, sekolah kakak tidak....

sedapnya FACCC tu....baunya sampai ke sini tau Nani...

nuwairani ismail said...

kak zira : sebelum ni pon beli jugak. pastu tauke cookies yang selalu ditempah tu dah pindah sekolah pulak....buat sendiri jela tahun ni..heheh

kak kasih : jemput dtg ke rumah di pengkalan chepa la baru bleh merasa...hihih

nuwairani ismail said...

kak ita : kalau buat cookies ni utk kunyah2 memang best sebab tak muak makan. selalunya cookies yg ada butter memang muak. tapi yg ni sebab letak minyak, jadi rasanya memang tak puas makan.

kak amie : cuti jumaat tu ganti utk larian 1M1S baru2 ni...wah! jauh betol baunya sampai ke LD! heheh

Deliah's Deli said...

salam ziarah n kenal..seronok mbaca segmen ketuk2 rumah orang tu. :)

tun_telani said...

nani ^^ semalam pun akak membaking choc chip cookies =) wahh, saru adunan 4 cwn tepung! byk laa dpt kukisnyer kan.. ada cream of tartar laa, jarang ada stok tu... kene tunggu gi bakery baru blh wat nih.

Mas said...

ramai yang buat kukis ni..
sedapnya tengok..

Cheq Sue said...

mahal mcm bedil... he he he... tergelak cheq sue baca n3 nani nih

Deeha Afandi said...

umphh..sedapnyer..kalah da famos amos..:)

nOOrsha said...

sedapnyer.. akak tgh marathon wat kukis ni tkut x smpat sblum blik raye..ihihi..pinjam tgn nuni jap blh? haha

AI said...

- sedap nye nani...rase cam nak cube la...

- sian nani tinggal sorang2...nape x blk je jumaat tu?

Kak Rosaliza said...

Nani..akk pun pernah buat resipi ni mmg best

nuwairani ismail said...

deliah's deli : terima kasih kerana sudi menjenguk2 ke sini...

kak tun : nani pon tak tahu apa fungsi cream of tartar tu...kebetulan pulak ada beli dr kg masa balik cuti hari tu..boleh buat ni..heheh

kak mas : memang sedap kukis ni...

nuwairani ismail said...

cheqsue ; rasa mcm bahasa kite jela kot guna perumpamaan tu..hihih

deeha : kene try dulu baru tau sedap ke tak. heheh

kak nOOrsha : kalau rumah kite dekat2, mau jugak nani tolong akak...takde hal punye la buat khidmat masyarakat. hihih

nuwairani ismail said...

Al : tiket flight dh book hari sabtu.kalau nak tukar kang, macam leceh pulak.

kak rosa : best kan? nani rasanya stick dengan resepi ni la kot...

Mieza said...

naniiiiiiiiiiii..sedapnyer nampak kuki ni..terliur..ala2 famos amos gitu..waa tak tahan! akk mmg suka famos amos..suka dgn choc chip..kalo letak cinnaon lak aduhaiiii sedapnyer..nak seketui naniiii

nuwairani ismail said...

memang peminat tegar cinnamon la kak mieza ni...hihih...nani pon tak terfikir pulak nak letak cinnamon. next time! sedap cookies ni kak mieza...try la buat...