kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Sunday, August 28, 2011

STRAWBERRY CHOC CHIP COOKIES

Assalamualaikum...Selamat sejahtera...Hihih...tak habih2 dengan dengan entry STRAWBERRY. Bukan apa, dah itu aje yang ada...Kes nak perabih bahan la ni...Balik cuti nanti, leh bawa barang lain pulak... Sebenarnya ada kisah di sebalik strawberry choc chip cookies ni....


Masa saya keje part time jadi baby sitter di sebuah taska area seksyen 5, Kota Damansara suatu ketika dahulu, ibu2 di sini memang jenis yang pemurah. Kadang2 bagi kek la, donut la, kuih la, scones etc untuk kami makan beramai-ramai di sini. Pernah juga parents bagi choc chip cookies perisa strawberry. Tak banyak la cookies yang dia bagi. Kirenye cukup 1 keping sorang la kalau kami bahagikan kepada semua budak di taska tu. Yang menjadi masalah apabila anak kepada ibu tersebut pulak yang makan lebih2. Adeh! (mengeluh sebab rasa tak cukup masa tu). Dia sorang makan macam 4-5 keping jugak (gaya macam tak pernah makan cookies tu). Terus, saya rasa GANTUNG sampai la sekarang. Itulah kali pertama dan terakhir saya makan strawberry choc chip cookies...



Bila dah tua2 ni, teringat balik kisah tu terus rasa nak buat sendiri...Resepinya saya ambil je resepi Famous Amos Choc Chip Cookies oleh Syari, Myresepi seperti entry sebelum ni di SINI. Cumanya saya tambah strawberry emulco je. Dah buat sendiri ni memang puas hati sebab takde orang nak berebut makan dengan kita lagi dah. Hihih....Cookies ni kurang butter sebab diganti dengan minyak. Rasanya memang sedap, sangat rapuh dan tidak muak dimakan walaupun ulang2 makan. Memang tak puas! Cik Na yang tak berapa makan cookies pun boleh makan beria cookies ni. Saya buat manis sedang2 je jadi takdelah rasa kering tekak sangat kalau makan pun. HARUS CUBA TAU!!

FAMOUS AMOS CHOC CHIP COOKIES
resepi : Syari, Myresepi
olahan : Nuwairani

Bahan :
150 gram butter
1 cawan minyak -nani guna minyak jagung
1 biji telur -nani guna gred C
1 sb susu segar -nani letak susu tepung
1 sb strawberry emulco -nani tambah
1 cawan gula -nani kurangkan 1/2 cawan
1 cawan gula perang
4 cawan tepung gandum
1 sk garam -nani letak 1/2 sk
1 sk cream of tartar
1 sk baking soda
1/2 cawan walnut cincang
2 cawan semisweet choc chip -nani letak 1 cawan je


Cara :
  1. Pukul gula, butter, minyak, telur, susu dan vanila hingga sebati.
  2. Masukkan bahan2 kering, walnut dan choc chip.
  3. Adunan sedikit lembik. Sudukan ke atas dulang (tak perlu gris). Nani lapis baking paper.
  4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 175 darjah selama 10-15 minit.
  5. Nota Syari * Rasa agak manis, boleh kurangkan gula perang kepada ½ atau ¾ cawan. Jika mentega dah masin kurangkan garam kepada ½ sk.
  6. Cookies ini agak peroi (rapuh), jika suka keras sedikit, lebihkan tepung ikut kesukaan.
  7. Walnut boleh diganti dengan kacang jenis lain.
  8. 1) Sempena kempen kurangkan gula, sukatkan 3/4 cawan gula halus + 3/4 cawan gula perang 2)Tips utk dpt kan cookies yang tak terlalu rapuh - tambahkan tepung jagung ikut kesesuaian keras adunan (3) utk cookies yang bentuknya cantik instead of leper/merebak - selepas siap mengadun masukkan dlm fridge 30 minit, selepas tu boleh disudukan ke dlm dulang pembakar atau guna tangan, juga in between membakar simpan adunan dalam fridge supaya ia tidak cair.


p/s : nak translate perkataan sabah *GANTUNG = rasa tak cukup sehingga menyebabkan kempunan.
Contoh ayat : “Kau bagi kuih tu sikit sangat! Aku rasa gantung”
Ore kelate kato TEGOK.

Hihih.....Sekian.....

4 comments:

ziraziz said...

kalau tgk sepintas lalu, ada rupa cucur badak hehe....

Juwita Jamaludin said...

kalau kukis yang rangup2.. akak suka nani.. selamat hari raya nani

nuwairani ismail said...

kak zira : kukis ni susah nak bentuk2 sebab ada choc chip..sudahnya, bulat2 jela senang.

nuwairani ismail said...

selamat hari raya kak ita :)