kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Thursday, August 25, 2011

Gara2 Tak Boleh Tidur ~ Roti Cream Cheese

Assalamualaikum....Selamat sejahtera...

Saya yakin, ibu2 sedang sibuk menyediakan menu sahur sekarang...Seriously, mata saya tak boleh nak lelap... Macam2 yang difikir saat ini...Dah tutup lampu konon2 nak tidur..Tapi mata masih terkebil2 lagi..sejam lebih jugak duk melangut, akhirnya saya online, cari resepi yang bleh guna cream cheese memandangkan beberapa hari lagi dah nak stat cuti, jadinya nak habiskan segala stok bahan mentah yang mudah rosak tu. Selalunya di rumah ni mesti akan blackout sekali sehari. Risau juga kalau saya balik nanti, seminggu takde orang di rumah, terus barang2 dalam peti sejuk berkulat. Alahai...risau betol kalau jadi macam tu...

Jadi, setelah menaip perkataan CHEESE di MyResepi, berjujut keluar resepi2 yang menggunakan cheese... Rambang mata dibuatnya bile tengok. Oleh sebab nak padankan dengan selera tekak, bahan2 yang berbaki di rumah, rasanya resepi ni la paling senang nak dibuat..Macam biasa lah kalau resepi canggih manggih ni semestinya resepi Kak Yani...Tapi, oleh sebab saya takde BM, saya uli je manual. Huhuh...

Olahan : Nuwairani

Bahan :
160g air -nani letak 3/4 cawan air suam
250g tepung roti -nani guna 2 cawan
50g cream cheese -nani guna brand TATURA
10g susu tepung -nani guna 1sb
15g gula -nani guna 2sb
3g (1sk garam) -nani letak 1/4sk
20g butter -nani guna 1sb
2.5g (3/4 sk yis) -nani letak 1sk

Cara :

  1. Masukkan semua bahan ikut susunan ke dalam bread maker. ON bread maker, tunggu hingga siap. Boleh potong ikut citarasa.
  2. Cara Nani : Masukkan tepung, susu, gula, garam dan yis ke dalam bekas. Kacau sedikit. Kemudian masukkan cheese dan butter. Tuangkan air sedikit demi sedikit air sambil2 diuli sehingga membentuk doh yang lembut dan tidak melekat di tangan. Uli selama lebih kurang 10-15 minit. Lagi lama lagi bagus untuk mendapatkan roti yang lembut.
  3. Bulat satu doh bulatan besar dan biar kembang 2 kali ganda atau selama 40 minit. 
  4. Setelah doh kembang, tumbuk2 angin keluar dan buat 9 bulatan kecil. Nani masukkan bebola doh kecil ini ke dalam bekas acuan egg tart. Rehatkan selama 15 minit.
  5. Panaskan oven dan bakar roti dengan suhu 180 darjah selama 12-15 minit.
  6. Setelah masak, tutup api. Biarkan roti di dalam oven selama 5 minit untuk dapatkan warna kuning keperangan pada permukaan roti.
rasanya inilah roti paling perfect yang pernah saya buat. Tak sedar dah dua ketul habis makan sambil2 tulis entry ni...Memang sedap dan lembut sangat! Serius tak rugi bila dah cuba ni...
Tekstur roti sangat lembut walaupun tiada bread improver @ water roux.  Uli guna tangan pon tetap juga menjadi.
Rasa roti ni lemak2 manis, masin...Bau cream cheese yang sungguh menggoda...Hohoh...Di kedai bakery pon tak pernah jual roti lembut n sedap macam ni. IT'S TRUE!!!

13 comments:

Juwita Jamaludin said...

nani.. gebu nampaknya...sedap dah tentu dah..:)

p/s :teringin nak makan guna daun pandan jadi korbankan la daun pandan 2 helai je.. hihihihi

kasihredha said...

gebu dan sudah tentu sedap kan nani.

~~PurPle LiLyth~~ said...

ya ampunn~nampak sedapnye kak nani...wuwu~kak nani uli ape pun jadi...leen kalu gan tepung,mmg xpenah jadi...mcm sumpahan kot....haha~

Ucu Faridah said...

apesal la nani ni bagi pic besar2...buat ucu terliur je..

Anna Qawina said...

angin meroti tetiba yer...gebu nampak

nuwairani ismail said...

kak ita : alhamdulillah sedap roti ni...hihih

dah susah nak jumpa pandan, kene la jimat2 kan?

kak kasih : itu la pasal...dah sejuk pon masih jugak lembut..

Lyn : practice makes prefect! Huhuh...yg tak jadi tu banyak aje...tak masuk cni je..

nuwairani ismail said...

ucu : kalau gmbr kocik2, tak nampak gula gebunya...hihih

kak anna : ni memang angin meroti yang datang tiba2...

chikadakbiru said...

nani..dh lama tak meroti...ari tuh ade beli tepung roti..tp masuk ja bln ramadhan terus mood ketat nak buat roti..tp bile tgk roti nani ni..berkobar plak nak buat..bukan ape buat habuan anak2 yg tak pose tuh... :)

nuwairani ismail said...

CB : hihih...kalau dah buat, masalahnya bukan lagi habuan budak2 tak pose, mak budak yang pose pon terliur ni...

AI said...

- bagus kan...xleh tido dah jadi roti haaa...

nuwairani ismail said...

hahah! gaya org mengigau pon ada...

nonierahman said...

cantikla roti akak,gebus saja..selamat hari raya..maaf zahir&batin

nuwairani ismail said...

SELAMAT HARI RAYA JUGA, NONIE...MAAF ZAHIR & BATIN...