kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Wednesday, July 27, 2011

Mood Menguli Dah Kembali ~Pau Kari Ayam dan Kentang

Assalamualaikum....Salam sejahtera...

Huhuh...Macam sibuk betul hari ni...Tapi saya pun tak tahu apa yang saya sibukkan tu...Cumanya nak cakap mood menguli dah kembali! wahahahhahahah.....Biasanya peél saya ni bermusim...Kalau sampai masa mendonut, itu aje yang saya buat. Kalau rasa nak meroti, itu la yang saya buat, begitu juga dengan mengekek, mengukis...(cikgu BM, maafkan saya!). Semalam dah start buat roti berbekalkan ilmu berguna daripada Kak Ros Jintan Manis. Jadi, selepas lunch tadi, saya bersiap-siap pula untuk minum petang (gayanya macam menunggu suami pulang keje je, walaupun membujang sampai skrg). Dah buat kentang bilis siang tadi, rasa macam stok kentang ni tak pandai berkurang pulak. Jadinya, saya pon buatlah Pau dengan Inti Kari Ayam & Kentang. Untuk doh pau, saya ambil resepi daripada Kak Yani, MyResepi. Manakala intinya pula, saya ambil resepi inti karipap Kak Besah MyResepi. Minta halal untuk di C&P di sini ye...

INTI KARI AYAM DAN KENTANG
resepi : Kak Besah MyResepi
olahan : Nuwairani
  • 2 ketul kentang - dipotong dadu kecil 
  • 150 gram isi ayam hancur
  • 1 sudu makan rempah kari daging - dibancuh dgn sedikit air 
  • 1/2 biji bawang besar dipotong dadu
  • 2 ulas bawang putih - ditumbuk 
  • 2 cm halia muda - ditumbuk 
  • seketul kiub pati ayam knorr
  • gula & garam secukup rasa 
Cara :
  1. Panaskan sedikit minyak, tumis bahan tumbuk hingga wangi, masukkan bawang besar dadu kemudian rempah kari.
  2. Tumis hingga pecah minyak.
  3. Masukkan daging, kiub pati ayam dan secawan air kemudian tutup supaya daging cepat empuk.
  4. Masukkan kentang dan masak hingga kentang empuk & inti kering.
  5. Perasakan garam gulanya. Biar inti sejuk. (sambil menunggu inti sejuk, boleh buat doh pau pula)
Olahan : Nuwairani

·         300g tepung gandum
·         6g baking powder
·         2g garam
·         162g air suam
·         6g dry yeast
·         30g gula halus
·         18g lemak sayur


Cara :
1.    Masukkan tepung, baking powder dan juga garam. Kacau biar serata.
2.    Campurkan air, dry yeast dan gula dalam bekas lain. Kacau biar gula larut.
3.    Masukkan no.2 ke dalam no.1. Uli sehingga hampir licin.
4.    Masukkan pula lemak sayur. Uli sehingga licin. Buat bentu bulat.
5.    Penaikkan sehingga 2 kali ganda atau 40C selama 30 minit bagi sesiapa di negara sejuk.
6.  Utk uji naik ke tidak..Taburkan sedikit tepung di atas doh. Tekan dengan jari. Kalau tinggal lubang maknanya doh dah naik.
7.   Tekan-tekan untuk keluarkan angin. Bahagikan kepada 8 bahagian. Buat bentuk bulat. Rehatkan selama 10 minit.
8.    Ambil sebiji doh, canaikan dan letaklah inti ditengahnya. Tutup rapat-rapat.
9.    Bila dah siap isi inti, biarkan dalam 5 minit. Bila dah nampak naik sikit, bolehlah kukus.
10.Kukus dengan api kuat selama 15~20 minit.. Masa tengah kukus jangan buka penutup kukusan.


doh yang lembut, gebu, dan senang untuk dibuat.
air kukusan menitik sikit atas doh sebab tu lubang2 tu...

31 comments:

Maira Anjami said...

jeles btol tgk kak nani..uli pape pon mesti menjadi..hehe..

Yana Shaiful said...

Salam Nani..

Nani lg rajin dari K.yana.. siap mengepau lg haa..nk 2 bijik hehee

nuwairani ismail said...

adik mai : tak jugak adik mai oii,....baru semalam dh buang seketul doh yang tak menjadik...moral of the story, pastikan yis yang diguna itu bukan yis lama @ yis yang belom expired, tp sudah dibuka lama, dibiar dlm fridge. komfem roti tak mo naik.

nuwairani ismail said...

salam kak yana...hahah....ngam2 tinggal dua bijik je lagi...boleh la bagi kak yana sebijik, baby kak yana sebijik...

Juwita Jamaludin said...

salam nani.. geb paunya tapi nani tak balut dengan kain yek penutup kukus tu tu yang muka jadi tak lawa tu.. hihihihihihi takpe yang penting sedapkan...

fatin itu saya said...

nani: kalau takde lemak sayur nak ganti ape ek? minyak sayur bole? hahhaa..suka hati jee...

nuwairani ismail said...

kak ita : lupa nak balut dengan towel tadi...hahah...takpela...dah selamat telan pon pau tu...heheh

nuwairani ismail said...

kak fatin : kalau takde shortening, boleh ganti dengan butter @ marjerin je. shortening @ lelemak sayur tu warna putih, tujuannya hanya untuk mendapatkan pau gebu putih je. guna butter pon boleh!

Hanis MY said...

anteknyaaaa pau tu nani! nak pau kelapa satu, fav hanis dulu kini dan selamanya tang nak buat inti kelapa tu tk reti wuwuwu...
nani duk baper lama hokkaido dulu? kalau dh bgtha sori sgt2 lupa huhu...

Ida,Japan said...

rajinnyer nani mengepau...gebuss jerk nmpk, lama sgt dah k'ida tak buat

Zaliedana said...

Assalam nani,amboi rajin toi anak dara sorang nih,semalam meroti,arini mengepau lak,nmpak gebu tuh..

nuwairani ismail said...

hanis : nani pon tak reti nk buat inti kelapa...kene godek2 resepi kt tenet dulu la nampak gaya...

nani gi hokkaido 2 minggu je. tapi dlm masa 2 minggu tu mmg betol2 jalan la..tu pasal byk tempat gi...hihih

nuwairani ismail said...

kak ida : skrg ni dtg angin nak mengepau pulak...esok2 taktau la angin apa pulak yang datang...

nuwairani ismail said...

kak ct : huhuh...sementara ada masa lagi...pasni kalau dah sibuk, nk makan pon tak sempat..

kasihredha said...

owhh sungguh rajin adinda menguli...baguh2
sedapppp

AZLINA said...

Assalamualaikum Cikgu Nani...Rajin nye mengepau, kalau akak ni mmg x kuasa nk mengepau sbb dh ada supplier anto pau, jd pau sentiasa ada depan mata..cuba kalau akak buat pau ni mau bantat terus kot..nmpk sedap je pau Nani tuu, esok nk menguli apa pulak? :)

cik cek said...

Nani...kak cek dtg bwk sandwich je ni...leh tuko ngan pau tak...lama dah kak cek tak mengepau...teringin gak nak merasa Pau yang nani buat...he he..:)

quinnie said...

nani..kita pun jarang menjenguk ke blog awak lately ni...duk sebok pot pet kat fb...hehhe..kita dulu2 je rajin buat pau ni...lepas tengok nani buat...timbul plak semagat baru...kekke...kita pun ikut mood jugak..ada musim...musim kek...kuih..hehhehe

Amie said...

Nani,
Kak Amie kalau makan pau...intinya duluan habis.... kih kih kih sama gak makan karipap, kulit & tepi-tepinya tu tolak ke tepi...

geraugebang said...

kak gerau sampai sekarang fail buat pau...fail bukan sebab tak gheti...tapi sebab memang tak buat lagi...takuttt takut tak jadi...

Nur_!eda said...

geram tgok putih elok dan gebu jer pau nani. Hmm, bile la kak ieda blh buat jgk pau ni...asyk2 penykt 'm' tu jer yg dtg...

Yani said...

mood nak mengepau takde lagi ni.. nuni tiup ler mood tu ke sini

AI said...

- wahhhh..dah puas meroti dia mengepau pulak ek...rajin rajin

MulutPayau said...

Rajinnya buat pau...gebu pulak tu...akak mmng suka pau, tapi tak brapa rajin nak buat...beli jer...

Nurul said...

Nani, nak pau 2 biji.. ader lagi ker? heheh ;)
K nurul x pernah lagi buat pau sendiri... Kat rumah ni x pernah miss beli stok pau frozen... En.hubby & anak2 suka pau, nak2 pau kaya...

nuwairani ismail said...

kak kasih : belom merasa pon dah ckp sedap

w'salam kak azlina : alahai.. takkan la bantat kot kalau buat pau..yela, kalau ada supplier senang la. tinggal nk ngap masuk mulut je.

kak cek : no prob nk tukar...tp tinggal inti je...paunya dah habes...bleh ke? heheh

kak Q : adakah sy berjaya menyalurkan mood mengepau ini kpd kak Q? heheh

nuwairani ismail said...

kak amie : sy pulak suke makan yg kulit2 tu...kalau mase kecik2 dulu, sengaja buang inti. makan kulit2nye je..hihih

kak gerau : cuba dulu...mana tahu pau akak lagi gebu dr pau saya...

kak ieda L tolak jauh2 M tu...seru R banyak2 baru la boleh buat...heheh...

kak yani : meh nak tiup sikit...fuhhh... fuh..... fuhhhh... harap2 sampai la tu...akak, terima kasih tau resepi ni...

nuwairani ismail said...

Al : pasni taktau nak me apa lagi dah..heheh

nuwairani ismail said...

mulut payau : sy ni sebab susah nk jumpa pau sedap dan dijamin halal di sini...sebab tu main buat aje semua...

nuwairani ismail said...

kak nurul...pasni dah boleh cuba buat la...senang je tau...mcm buat donut...

Diana @ Melley Mey said...

yg kat atas tu inti choc.. nie intikari ayam n kentang plak... waaah... mmg rajin yer nani... pau mmg fav anak2 n hubby akak... cuma mummy nya nie kena virus M kalau bab pau2 nie.. hehehe