kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Friday, May 20, 2011

Asam Pedas Pertama Seumur Hidup (thanks Mak Long)

Assalamualaikum...Selamat sejahtera!!
Dah dinner ke semua?? Excited sikit sbb mlm ni sy masak Asam Pedas Ikan Pari resepi Mak Long, hokay!!
Ini mmg kategori feveret sy la jugak.1st time makan asam pedas ikan pari ni masa praktikum di SMK Pendeta Zaaba Seremban. Pastu nk buat x reti.. Takot hanyir n x sedap mcm org masak kt kedai. Simpan jela perasaan yg terbuku itu... Mak sy pon bukan jenis yg pandai masak pari. Pernah sy mintak ikan pari bakar time pose2 tu. Tapi dia x buatkan pon...semuanya beli....Tapi kalo stakat duk kelantan, xde hal punya la nk cari masakan yg sedap2 di kedai... 

Oklah, berbalik kpd asam pedas pari ni....kalau di Sabah, sgt susah nk jumpa daun kesom n bunga kantan. Menambahkan lagi rasa down nk masak asam pedas kat cni. Then, tatkala terpandang resepi asam pedas Mak Long yg sempoi itu, sy pon tanya kawan2 yg mana ada tanam daun kesom. Alhamdulillah...di rumah kak jun ada tanam pokok ni...Jadi, mcm biase buat muka x malu, mintak sikit. Bila dh sampai sekolah tadi, excited pulak dia bawa daun tu bagi kt saya...dan AKHIRNYA.......

TADA!!!

Masak Asam Pedas Ikan Pari, 
resepi asal : Mak Long

bahan :
1kg ikan pari.. potong dan cuci gina limau kasturi - sy gaul dgn asam jawa je sbb xde stok limau kasturi
1 cawan cili kisar
7 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*
sedikit belacan*
3 batang serai diketuk
1 ikat kecil daun kesum
air asam jawa
garam & aji -sy tambah gula dlm 1 sudu besar
1 sudu serbuk lada hitam

Cara:
  1. tumbuk bahan yang bertanda (*).. tumiskan hingga kekuningan..
  2. masukkan pula cili kisar.. tumiskan hingga terbit minyak..
  3. masukkan air asam jawa.. biarkan menggelegak..
  4. masukkan pula ikan, serai dan daun kesum..
  5. kecilkan api.. masak ikan hingga lembut..
  6. rasa garam dan aji secukup rasa.. tambah mana yang kurang..
  7. bila dah masak.. angkat dan hidangkan..

cik hosmate sy buang separuh nasi dlm piringnya sebelum makan.
bila dah habis nasinya, ditambahnya balik nasi yg dibuang dlm periuk tadi...sedap la kot sy masak...heheh

8 comments:

ibuintan said...

rajinnya masak...

nampak sedap dan menyelerakan, lauk feberet anak2 akak ni.. asam pedas tapi ikannya bukan ikan pari

nuwairani ismail said...

terima kasih atas kunjungan akak....xdela rajin mana pon kak...time hujung minggu mcm ni je baru boleh masak lauk2 kegemaran. ni 1st time buat asam pedas. belom puas hati betol lagi...

Zazas said...

copy resipinya.tq nani
nak buat juga nti

nuwairani ismail said...

kak za : amik aje...jgn risau..memang utk dicopy resepinya...

IXORAROXI said...

emak akak selalu pesan kalau nak masak asam pedas ikan pari ni biar pekat, asam biar lebih sikit, betul2 terangkat jadinya dik...asam pedas pari memang kegemaran akak juga :)

nuwairani ismail said...

hmmm...tula kak...kawan sy ckp, kalau nk pekat, blend aje serai, bwg besar sekali ngn bahan2 lain tu..hari tu sy buat tumbuk je...bawang besar pon hiris kasar.serai titik2 je.

Along Maklong said...

nampak sangat mengiurkan..
maklong sebenarnya boh gula jugak..
tapi takut orang pelik.. tu yang tak tulis.. hehehe..

nuwairani ismail said...

ada ke pulak mcm tu mak long. hihih...lucu la.. bukan ape, dlu org selalu duk ckp org kelantan ni kalau masak ape pon mesti nk manis. bukan sbb nkk manis, tp sebab kite nk biar semuanya cukup rasa.masam, masin, manis, pedas.ini chef wan jugak yg ckp.tu yg sy berani letak tu.