kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Tuesday, May 31, 2011

Kuah Percik Nusantara Ayam & Daging Salai

Assalamualaikum...Selamat Sejahtera...

Takde cerita yg menarik hari ni melainkan dapat memasak sesuatu yg ringkas utk org yg tidak cerewet mcm ayah. Ya, ayah mmg menerima masakan sy seadanya. Huhuh.... Sejak2 mak xde kt rumah ni, ayah makan nasik putih + 1 lauk je waktu mlm. Kesian sungguh...Tapi x kesah la, siang hari ayah dh pulun makan kt rumah kenduri. Sy yg berlapar kt rumah sorg2...

Masa breakfast roti arab tadi, sempat lagi budak demok si Pejal tu komplen roti arab yg sy buat x cukup masin. Chetttsss!! Terus ayah back up sy, "Dah ok la ni. Nak masin mcm mana laginye?" Huhuh...terima kasih sekali lagi, ayah...heheh... Jadi, mlm ni Pejal keje mlm. Tinggal sy berdua je dgn ayah. So, xde nk masak byk sgt. Cukup 1 lauk je. Bukan calang2 lauk, Kuah Percik Nusantara Ayam + Daging Salai gitew!

bila duk kt kg ni rasa mcm pinggan pon ada variasi sikit. Kalo tak, asik2 pakai piring yg sama corak aje. heheh...

sy buat kuah cair sikit sebab nk makan kuah banyak. Maklum sajala ni je lauk sy n ayah dinner mlm ni. Kali ni bukan stakat ayah yg makan bertambah2, dgn sy sekali makan bertambah2...Adus...rindu agaknya nk makan kuah percik ni.

Kali ni sy gune perencah percik yg ni pulak. Yang ni pon senang jugak. Cuma tambah air, garam, gula dan asam jawa. Kalau tak tambah air, rasanya x perlu tambah la kot bahan2 lain sbb mmg dh sedia masin. Tapi lagi sedap kalau buat percik sendiri. Hmmm...Bukan pe, yg ni dpt free sbb beli 5 bungkus perencah jenama ALIF. So, dh nk dekat expired tu, sy masak jela mlm ni. Nanti sy buat resepi percik versi mak sy, sy tempek kt cni, hokay!

yg sebenarnya, ni bukan jugak daging salai. Ntah napa daging ni boleh kering pulak bila disimpan dlm fridge. Dah alang2 ada seketul tu, sy potong2, masuk aje dlm kuah ni. sedap jugak. Naseb lembut aje dagingnya. Alhamdulillah...kenyang jugak....

12 comments:

Ashuran said...

ANAK AYAH

nuwairani ismail said...

dahtu, takkan la anak pakcik dia kot...

Ashuran said...

tak bersifat peramah dengan pengunjung blog..

kami sungguh terguris...

Along Maklong said...

ehem.. ehem..
ada pengulas baru blog nani ni.. hehehe.. suka suka suka..
papepun.. percik nani masak ni nampak sedap..!! mesti ada yang rindu masakkan nani kan.. dah setahun you.. huhu..

nuwairani ismail said...

haih..geli la nk mesra pengunjung dgn dia...huhuh

nuwairani ismail said...

maklong : alahai...usah diungkit2 kisah itu...hati ni rasa mcm nk melompat2 je gi sana. mula2 duk pikir nk balik sbb x jumpa lg anak buah baru. masalahnya depa ni x balik kg pulak time cuti ni. adeh...kan bagus kalo ada kt sana skrg....

CT Delima said...

As'salam Nani

sedapnya masakkan ayam percik nani ni, inilah penghuni syurga nanti kerana menjaga ayah dengan baik dan ikhlas sekali..aminnn

k.ct suka makan ayam percik tau, nak2 masa bulan puasa. lagilah mencari ayam percik yang sedap bila baik JB. ada satu tepat tu memang sedap, tak boleh lawan tempat2 lain. Tapi kalau dapat buat sendiri lagi sedap dan jimat betul tak nani... hehehe

nuwairani ismail said...

waalaikumussalam kak ct...ayam percik mmg membuka selera time2 pose ni. kalau nk beli, seketul ayam dah RM5. Memang lagii jimat buat sendiri la. Lagi puas hati. Hish. Mcm nk kene buat ayam percik la ni. Terasa lapar betol skrg.

AI said...

wahhh...pandai nyerrr.
x pernah jumpe pon paste percik tu...kat mane nak beli?

nuwairani ismail said...

al: setakat ni sy x jumpa lagi kt tmpt lain.ada di hypermarket pantai timur pengkalan chepa.tp yg ni hadiah free.kalau yg dijual x pasti pulak.

IXORAROXI said...

wahhh rajin sungguh anak ayah eikkk

nuwairani ismail said...

apa yg rajinnye kak...semua yg segera je tu...