kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Thursday, May 26, 2011

Biskut Coklat Chip Barat

Assalamualaikum...Terlewat dh nk hupdate blog ni...Almaklumlah skrg bahang cuti sekolah makin dirasai. Banyak perkara lain yg perlu diuruskan terlebih dahulu...Jadi mlm ni sy buat menu biase je utk dinner. Sekali lagi Bilis Goreng Kicap Berkentang. Pastu mlmnya sy buat Western Choc Chip Cookies (kan hilir je bunyinya tu). Resepinya boleh dpt drp sini ataupun sini. Mintak izin copy paste balik resepinya ya!

BISKUT COKLAT CHIP BARAT
resepi asal : Nadiah Fauzi


Bahan-bahannya:

200gm gula perang
160 gm mentega
200gm tepung gandum
1 biji telur (xpkai pun xpe)
1/2 sk soda bikarbonat (rata)
1/2 sk esen vanilla
1 sk garam
1 cb madu
2cb serbuk koko
100gm kacang badam/gajus/almond
100gm cip coklat

Cara-cara:
Pananskan oven terlebih dahulu..
1. Bakar atau goreng kacang hingga masak..jgn sampai hangit!
2. Ayak bersama serbuk koko, tepung & serbuk penaik & gaul rata.
3. Dalam bekas lain, pukul mentega+ gula = gaul rata
4 kmudian + telur +esen +madu +garam & last skali tepung, & gaul sebati.
5. Bentukkan bulat menggunakan sudu & letakkan doatas loyang yg telah di gris.
6. Bakar pada suhu 180c dalam 20min.. sebelum simpan...sejukkan terlebih dahulu..
Selamat mencuba yer....!

ini bahagian yg sedikit hangit. Takpe, ada jugak tukang perabih tu nanti. heheh...

mcm biase le ye. Menu utk makan malam bg org yg dah kebulur (yg ni pon nk interframe jugak)

8 comments:

Someone you don't know said...

nak resepi the ever so famous ikan bilis tu..huhu.mcm sodap je..

nuwairani ismail said...

alahai kakakku sayang ni...nanti sy link ke blog kak fatin ye.

KakAsma said...

salam kenal juga dari kakasma,
terimakasih yer jengah2 akak..tu acuan tart tu mmg comel ajer Wani,akak beli kat supa 60sen sebj..wani minat ker.kat kinabatangan mesti payah nak dapatkan...kalau berminat bgtau akak email ajer.

IXORAROXI said...

cuba baling skit ikan bilis tu keluar skrin, nak cuba rasa!hehehe

nuwairani ismail said...

kak asma: tula,kt kinabatangan xde.insyaallah minggu balik semenanjung.berhabis la ni nk shopping2 brg di sana.

nuwairani ismail said...

kak ixora : dlm byk2 bahan pameran tu, bilis jugak yg dia berkenan.hehe

NADIAH FAUZI said...

Salam hai...akhirnya ku disini..tahniah..rajin jgk dia masak2 ni ea...

nuwairani ismail said...

xdela rajin mana pon...buat utk makan sendiri2 je...alhamdulillah sedap resepi ni kak...