kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Monday, May 23, 2011

Croissant inti kastard - brekfes pagi ni..

Assalamualaikum..Selamat pagi!!
Hokay, hari ni duk termenung2 xtau nk buat ape... Last skali nmpk ada lebihan roti croissant yg akan expired pd esok hari ye. Mula2 fikir nk buat inti sardin @ tuna. Tapi malas pulak nk masak meriah2 ni..Tetibe teringat donut inti kastard resepi Kak Ct Delima tu... Hah...apa lagi, terus masuk dapur.. Hari tu sy teringin nk kawenkan donut skyblue dgn inti kastard ni. Tapi M dh dtg...terkensel pulak... Jadi, hari ni ada croissant lebih, sy buat utk intinya pulak..
Croissant Inti Kastard
bahan :
3 ketul roti croissant Giant
inti : (sumber - Ct Delima)
1 sb tepung kastard
1 sb gula kastor - sy guna gula pasir biasa je
2/3 cawan susu segar - sy guna susu low fat marigold
15 g butter - sy guna marjerin
2 sk esen vanila - sy letak 1 sk je

cara :

  1. Belah roti tetapi jangan sampai terputus.
  2. Satukan bahan kastard kecuali butter n vanila.
  3. Kacau dgn whisk dan masak dgn api perlahan sehingga pekat.
  4. Padamkan api dan tambahkan butter n vanilla kemudian sejukkan.
  5. Boleh masukkan inti di tengah2 roti itu tadi. SIAP!!
puas hati dpt makan seketul pon..terus kenyang!

 
P/S : jangan sempitkan pemikiran kita dgn hanya memandang sesuatu itu dr satu sudut sahaja. Dalam dunia masakan sekarang, roti croissant pon org dh buat puding roti. Terima kasih kpd Kak Ct Delima di atas sumbangan resepi inti kastard. :) 

12 comments:

cik cek said...

Menu ringkas...confirm sedap ni...senang kan ada puff segera ni...boleh dipelbagaikan...nak filling manis ke @ savory....sume pun sedap...kak cek nak seketul....ada lagi ke...:)

nuwairani ismail said...

tula...senang ada puff segera mcm ni.nk beli yg jenama kawan mcm yg lain2 dh beli tu xde pulak kat sabah ni.nk buat sendiri, xde pastry margerine pulak..beli yg dh siap aje senang.ada seketul lagi ni kak cek. heheh..

izahdaut said...

tu diaa... akak bru bgi komen kt kek pisang. hehehe dah kuar roti lak. sedap ye.. akak tak pernah beli roti ni. leh cube la nanti

Antan Bertingkah said...

Salam, terima kasih ke blog akak dan follow... akak pun follow ye... sedap tengok roti kat atas tu... dapat jgk idea sebb selalu ada inti cream puff yang lebih... letak kat croisant pulak ye...

nuwairani ismail said...

kak izah : nuni mmg suke roti croissant ni.rasanya masin2 sikit. selalu org letak inti tuna aje.kalo x pon topping choc.tapi saje kali ni letak kastard.

nuwairani ismail said...

antan bertingkah : terima kasih folo blog nuni.tula kan, selalu kalau inti cream puff x abes, mcm membazir aje kalau nk buang.dh dpt idea boleh la try pasni.

IXORAROXI said...

akak suka gak croissant ni tapi selalunya akak makan yang kosong gitu je, memang sedap..Nuni ni menggoda akak, jap lagi nak singgah hypermarket beli :)

nuwairani ismail said...

hihih..ni jenis roti feveret nuni kak ixora..suke sgt makan roti yg ala2 puff pastry ni...

Ayu said...

Assalam nuwairani,
salam kenal & kunjung balas juga..thanks sudi keblog akak yg tak seberpa tu ya..amboi gamar croissant ni macam dah dekat dah kat muka akak..rasa nak ngap aje..

nuwairani ismail said...

w'salam kak...sengaja kasi besar2 gmbr ni..ada aje yg terliur tu.heheh

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Nuwairani...
Tak pernah mkn roti croissant ngan inti custard..selalu mkn ngan inti tuna jer...hishh menggoda betul lah mama tgk mcm rasa nak ngap jer..

nuwairani ismail said...

w'salam mama...apa lagi, buat cepat2! heheh...sy siap bawak bekal gi tmpt keje lg..