kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Sunday, May 22, 2011

Kek Pisang pertama seumur hidup!

Assalamualaikum....Selamat petang....
Wahhhhh!!!! Semalam geng2 cikgu ke bandar mencari hadiah utk hari guru + guru2 yg bakal perpindah. Sebelum pulang, sempat lagi kami ke pasar membeli barang2 dapur. Sy teringin betul nk buat kek pisang resepi kak fida tu. Jadi, terjumpa la pisang berangan satu sikat (14 biji) dengan harga RM4.00. Tak taulah murah ke mahal mcm tu. Kalau org2 kg ni, pisang boleh tanam tepi2 rumah aje. Kalau sy yg bukan kg ni beli ajela di pasar. Dengan hanya menggunakan 5 biji pisang, sy dapat menghasilkan kek ini!



bahan :
1 cawan pisang lecek -sy guna pisang berangan (masuk bekas, lenyek2 pakai gelas plastik je)
1 cawan gula - sy kurangkan 1/2 cawan
125g butter
1 sk baking soda
2 sb susu segar
2 biji telur saiz A - sy guna 2 biji saiz C
200g self raising flour - sy guna 1 1/2 cawan tepung + 1sk baking powder

cara :
  1. Masak pisang + gula + butter + baking soda + susu dengan api perlahan sehingga berkaramel. (maksudnya warna bertukar kpd perang2 sikit)
  2. Sejukkan adunan pisang kemudian masukkan dalam bowl. (sy kacau sedikit guna hand whisk untuk hancurkan pisang yg berketul2 tu)
  3. Masukkan telur dan tepung sambil dikacau. (sy masukkan telur sebiji demi sebijik dan kacau sebati baru masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kacau lagi guna hand whisk)
  4. Panaskan oven terlebih dahulu dan griskan acuan kemudian lapis kertas minyak. 
  5. Tuangkan adunan ke dalam acuan dan bakar dengan suhu 160 darjah selama 45 minit.
  6. note : kek boleh juga dikukus.

sedikit merekah di bahagian atas sebab sy x pandai kontrol suhu (suhu agak panask utk adunan yg sedikit)

kek naik elok je..lembut dan penuh rasa pisang.

can't u see the urat2nya? 
yg ni utk balas piring jiran sebelah rumah.

SELAMAT MENCUBA!!!

18 comments:

azian said...

purple omaira...cantiknya....


hehehhe...
kek pisang ni pun boleh letak frosting cream cheese mcm kek carrot akak jugak...sedap....nyum3x...

nuwairani ismail said...

aah la...cream cheese ada lagi...lupe betol! takpe2, lenkali bleh letak..

anymz said...

eh!sedapnya nampak kek pisang ni.dah lama akak tak buat..rasa cam nak buat bila cuti sekolah minggu depan.

nape ek?..akak tak dpt folo.?

nuwairani ismail said...

terima kasih kak anim.dah ada nama akak kt situ as follower..blogger.com ni mcm pelik sikit semenjak dua menjak ni.kadang2 hang x tentu pasal..sersabar jela...

kak, kek pisang ni sedap sgt.nuni selalu kalau buat kek kurangkan sikit gula.baru laju aje masuk mulut.kalau yg manis sgt tu selalunya nk sulam dgn air..

Along Maklong said...

wahhh.. terrorlah.. buat sekali dah menjadi.. gebu gebas gitu..
makcik yang belum pernah cuba ni.. akan menyusul kemudian.. hehehe..

nuwairani ismail said...

hihih...bukan pe makcik..utk 1st try ni kene pilih resepi yg betol2.takot membazir pulak kalo cuba resepi yg guna bhn byk2...dh rasa sedap baru boleh doublekan adunan

IXORAROXI said...

tangan emas ni, buat apapun jadi..cich teh o kosong,perghhhh!

nuwairani ismail said...

melebih-lebih pulak kak xora ni..yg x jadi tu byk aje.tp x nak upload masuk entry blog.heheh

Adiweyah said...

salam ziarah lewat mlm n follow mollow ni...baru sempat nak ziarah menziarahi..gebu n comel kek pisang tu nanti boleh wat jual tu...

nuwairani ismail said...

waalaikumussalam kak...terima kasih kak, follow sy.sy pon mmg jenis berblogging sampai lewat mlm..hmm...kalo stakat nk buat utk sendiri makan ok lagi kot..kalo nk jual tu kene betol2 dh pro dlu la kot.ni 1st time buat.herot2 je kek.heheh..

HomeKreation said...

Aslmkm. Maceh singgah blog ALong. Gebu nya kek pisang, buat sendiri puas hati kan.

nuwairani ismail said...

waalaikumussalam...ye...buat sendiri memang puas hati..kita tau tahap keberdihan makanan tu di takat mana. kalau makan yg diibeli, belom tau lagi telur tu dicuci atau tidak kan?

Azhawa kitchen said...

Assalamualaikum cik nuni sbb sudi singgah blog akak yg x seberapa femes tu...syabas buat nuni sbb sudah membuat persediaan utk menjadi surirumah yg menjadi pujaan hati suami. teruskan usahamu utk menjadi lebih baik dan baik dlm apa jua yg nuni lakukan.

nuwairani ismail said...

waalaikumussalam kak...terima kasih atas sokongan itu..ini ajela yg termampu dilakukan skrg..terima kasih juga sudi singgah sini...

CT Delima said...

As'salam Nani

nampak sedap ni nani, gebu bukan main. kek pisang memang tak jemu kalau makan. kak ct stok pisang ada semalam baru beli... hehehe. nnt nak mendeko2 juga kat pisang tu.. hihihi

nuwairani ismail said...

wa'salam,tula kak ct! lupa betol nk deco2 kek dlu.cream cheese ada lagi dlm fridge.patut deco2 paru kasi posing.heheh

izahdaut said...

assalamualaikum..
mekasih ke blog akak.. best nyer kek pisang. tadi bru nmpk kt blog kak mas resepi yg sama. best ye? ish masuk list ni. tq

nuwairani ismail said...

terima kasih kak izah sudi singgah2 sini...resepi yg di blog kak mas pon sama je dgn resepi ni..tuan asalnya kak fida MyR. cubalah kak. semua ckp sedap!