kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Saturday, May 21, 2011

Perlu ke mesej yg mcm tu....?

Assalamulaikum....Selamat sejahtera..
Pertama sekali mintak mahap la byk2 sbb entry mlm ni agak sedikit menjelikkan. Tak tau la nk ckp org kat Mesia ni x paham bahasa ke ape kan sampai nk kene tampal gmbr n tulis msg seperti dlm gmbr di bawah...

gmbr disnap dlm toilet KFC, Sandakan...
(x perlu la sy snap gmbr lapik bowl tu, anda tgk msg ni pon rasanya dh boleh agak rupenya mcm mana)

Sebelum ni sy hanya dgr je lecturer sy membebel ttg habit org Mesia yg x phm bahasa mcm ni. Dia ckp kalau kt oversea, kita xkan dpt tgk pon bekas tapak kaki pd lapik bowl toilet tu. Pada awalnya sy rasa pelik jugak. Tapi bila sy sendiri ke Hongkong n Japan last year, mmg betol pon. Toilet diorg sgt bersih walaupun xde paip air mcm kt Mesia. Lupa sy nk snap gmbr toilet di Hokkudai yg pd sy mmg sgt best! Korg boleh laraskan kelajuan air, suhu air dan bentuk air yg akan keluar. Siap ada lagu2 lagi dlm toilet. Very therapeutic hokay! Walaupun kt cni xde toilet yg canggih mcm tu, at least jaga la sikit bab2 kebersihan ni. Naya org lain yg nk guna lepas tu.

P/S : tolongla sedar wahai warga Malaysia. Tak perlulah nk tampal2 msg yg mcm ni. Kalau pelancong asing dtg tengok, MALU tau!!

14 comments:

Nuridah said...

Assalamualaikum Nur,

Terima kasih sudi singgah keblog kak Nur...lambat pulak akak nk balas kunjungan...harap maaf ya...kdg gitu lah tk sempat nak BW...hehe

Kak Nur kalau tak terdesak selagi boleh tahan mmg kak nur tk masuk ke tandas awam...takut....hehe.

nuwairani ismail said...

terima kasih kak nur atas kunjungan balas..hihih...tula...seboleh-bolehnya elak la dr guna tandas awam ni.masuk yg berbayar pon bukan jugak bersih betol..

Someone you don't know said...

betul. sini pun bersih. tapi kalau tapak pesta agak hancing la sebab org ramai guna. err...biasanya kt sini yg pengotor bukan mat saleh, tapi yg mate sepet dari tanah besar.

nuwairani ismail said...

erks! hmmm..tula masalahnya...kt oversea selalunya bersih...suke masuk toilet dorg..x perlu bayar plak tu..

IXORAROXI said...

bahaya mencangkung atas toilet bowl ni, takutnya terpecah, tak ke kes naya jadinya lepas tu :D

nuwairani ismail said...

itula....seram je tgk entry kawan sblm ni.dia tunjuk gmbr akibat duk mencangkung atas toilet duduk.adus...seram..

CT Delima said...

As'salam Nani

Betul tu. kat M'sia ni boleh kira dengan jari kalau nak jumpa tandas yang betul2 bersih dah terjaga akan kebersihan nya. memang bahaya jika duduk mencangkung tau. kot2 tergelincir kaki tu terus termasuk dalam tu dan tak boleh nak keluar..haaa macamana tu..?? hisss jgn buat pasal lah kan.. huhuhu

cik cek said...

Salam Nuwairani...

Tq sudi singgah n follow kak cek ya...hari ni dtg membalas kunjungan.....salam kenal2 dari kak cek...

tandas awam kat m'sia....susahnya nak jumpa yg bersih....ngape...ek...

Kak Rose said...

tulah malaysian yg nak jd negara maju pada 2020... wpun disediakan 1st class facility tp kebanyakkannya mentality masih ditahap 3rd class!

kat Queensbay penang toilet dia siap ada kid's loo tp ttp kotor n hancing!
hampeh betul!

nuwairani ismail said...

w'salam kak ct...kalau toilet di rumah, konfem la kita sit properly...tp kalo dh tandas awam yg kotor mcm tu, susah jugak nk tolerate ni.

nuwairani ismail said...

kak cek..org cni masih kurang kesedaran lagi..kalau negara maju, buang sampah merata-rata pon kene denda dan denda mmg dikuatkuasakan..jadi, secara otomatik, rakyatnya berdisiplin..kt mesia ni x mcm tu masalahnya..

nuwairani ismail said...

kak rose : sy pernah merasa toilet 1st class di mesia dgn bayaran RM1 sekali masuk kt plaza low yatt.tapi itu cerita 3 tahun lepas la.xtau la skrg mcm mana.

noordiana said...

wah nani..ada blog sendiri..hehe..
apapun,mmg betul tu..tandas kt KLIA bukan main canggih tp penuh bekas tapak kaki..tu yg ada basic toilet bowl cleaning tiap tandas,siap tulis"please use me".tp xde sape guna.nk duduk pun geli.

nuwairani ismail said...

wah! kak na dtg menjenguk blog nani jugak. heheh...bukan ape...blog suke2 aje..bosan2 duk rumah, ada jugak nk buat.

org di Mesia ni belom terdedah lagi dgn perkara2 mcm ni.agaknya kalau tgk mende tu pon, xtau apa fungsinya.sape jugak nk guna toilet yg kotor..