kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Saturday, May 28, 2011

Terima Kasih Malaysia Airlines

Assalamualaikum....
Dah lama x hupdate entry. Bukan ape, dh sampai rumah ni terasa penat betol nk buat itu dan ini. Jadi, tunggu masa yg sesuai nk hupdate blog. Tanggal 27 Mei 2011 bermula la perjalanan yg panjang merentasi Laut China Selatan, dari Malaysia Timur ke Malaysia Barat, dari Pantai Barat ke Pantai Timur. Cerita bermula di Airport Sandakan. Nk ceritanya betapa sy ni x ambil peduli pon waktu bertolak jam brape, kami sampai di airport lebih kurng jam 8.40 pagi. Rupenya flight ke KL jam 11.30 pagi! Hambik ko! Berjanggut la menunggu...

Dah check in segala tu, ternampak la sign board ni...
haih! Air Asia main timbang2 brg la plak skrg...naseb baik sy naik MAS hari tu...

Dah sampai di KL, kami transit dlm 4 jam pastu baru ke KB lagi. Apa yg best, sy dapat biz class seat!!! Wah!! Sangat teruja, hokay! (tiket free la katakan). Jarak atr seat depan n blkg agak jauh. Then seat berkembar 2 ja. Bukan 3 spt seat biasa yg lain. Mula2 duduk, terus pramugari dtg hidangkan jus (selalunya flight naik dlu baru dihidangkan jus utk penumpang biasa). Sy amik pink guava (feveret dr dlu sampai skrg kalo naik MAS). Then, dia dtg lagi minta order. "any drinks miss?" haku ni mcm bodo2 pulak kt situ. (bermula la kisah seorg cikgu yg darat). Pramugari tu pon ckp Malay, "nk minum apa?" dgn spontannya, "orange juice". "Wanna have some sandwiches?" "yeah"...hohohoh....(haku tau "yes", "no", "thank you" je). 

Flight baru mula nk jalan (amik masa 55 minit utk sampai ke Kota Bharu). Pramugari yg tadi dtg lagi bg towel basah yg sejuk. Mula la terpadang2 org sebelah, dia buat ape dgn towel tu. Rupenye buat lap tangan,lap muka. Dahtu, sy pon lap2 la mcm tu jugak. hihih... Macam lucu pon ada...Naseb la seat sy 1F. Kirenya pramugari akan ke seat 1A dlu la utk apa2. Setiap kali ke tmpt org tu, mesti sy nk tengok2 sbb DARAT la katakan...Then, nmpk pramugari bawakkan kain alas utk meja makan. Aih???? Kalau dh xde seat kt depan kite, mcm mana nk ada meja makan? Rupenya ada kt belah tepi. Kene buka n tarik (mcm meja kuliah di universiti dlu2 tu). Huhuhu....Meja dah cantik, perut pon dah lapar...Tapi sambil2 tunggu makanan sampai, sempat lg snap pemandangan indah dr atas kapal...

apa yg terkejutnya, boleh nmpk keluar kilat antara tengah2 awan tu. Subhanallah....

kumpulan2 awan yg masih nmpk pd waktu senja

pandangan dekat dengan sayap kapal.

Hokay, dh puas snap2 gmbr, makanan pon sampai. MasyaAllah.....Terkejutnya tengok sandwich tu. Punye la sy berangan nk makan sandwich yg segitiga tu. Sekali dia bg roti prancis tu ha...Hadoi....Jenuh la...sekeping roti dia letak krim masam + keju (bau hapak) + sekeping stoberi + 1/2 prune + salad. Then yg sekeping lagi tu pulak ada salad + butter + salmon mentah + pucuk betik. (Dh lama gile x makan ikan mentah sejak balik dr Jepon setahun yg lalu). Pastu ada pulak olive + baby cucumber dicucuk dgn lidi pencungkil gigi. Hahah...lucu betol... Skrg dh xde ferrero rocher dh sbb diganti dgn cadbury gold. Then paling sy suke bingka pandan berkuah tu. Sedapnya!!!!!!


Punye la sy makan dgn penuh hati2 dan bersopan santun. Akhirnya habis juga makanan tu. Tinggal jus oren je  baru nk minum. Tiba2 dh ada announcement dh nk mendarat. Cepatnya!!! Pramugari tu pon ckp, "xpe2, minum je" huhuh....Wat malu je kelam kabut macam tu. Dah siap minum, pramugari tu bg pulak towel basah yg panas. Kali ni haku x tengok org lain dah (konon2 dh reti le tu) terus lap2 muka. Hihih...(teringat pulak makan sushi di sapporo dlu, ada towel basah panas).

Kapal mendarat dgn selamatnya.....Dah amik barang, nmpk ayah tunggu di luar! sruuppppp! Segar sungguh udara di negeri Kelantan ni. hehhe.....Terima Kasih Malaysia Airlines kerana membawa sy pulang dengan selamatnya ke pangkuan keluarga....

12 comments:

Raja Nurul Anis Raja Jamam said...

k.nani, lawak laa k.nani nie..aishhh!!!..=P

nuwairani ismail said...

doh nok wat gano awok wei...kak nani x penoh naik hok biz class ni.hahah

efa fairuz said...

toksoh kato demo, ambo ni pun tok ajen lagi naek bisnes klas ni.. mesti srupo tu jugok lah tahap kedaratannyo.. hahaha

Along Maklong said...

best2 citer nani ni.. tersengeh2 makcik membacanya.. hehe..
teringat kedaratan makcik masa 1st time naik flight.. hahaha..

Suzi said...

salam singgah kembali...thnks ye singgah blog akak.
kalau akak naik bisnes class ni camtu juga agak nya hehehe...darat juga jadinya...:)

nuwairani ismail said...

kak efa : tula pasal.sebab x pernah la jd darat.kalo dah naik kali kedua darat jugop, xtau la..

nuwairani ismail said...

mak long : xpe, mak long 1st time naik flight terus ke oversea. kalau mak long rasa darat, nani pon rasa darat jugak masa tu.nk kene ckp omputis ngn org hongkong tu lagi.hampeh betol la masa tu.main hantam je.

nuwairani ismail said...

terima kasih kak suzi sudi singgah di sini.wah! kak suzi pon dah pandai guna perkataan darat jugak.heheh

Suzi said...

akak org trg...:)

nuwairani ismail said...

hihihih.....selamat berkenalan kak...sy ni mmg ramai kawan tganu..dh biasa sgt dgn org tganu...

IXORAROXI said...

adohyaiiii gelak akak baca enty Nuni kali ini :D

nuwairani ismail said...

yela kak ixora..maklum sajala org kampung yg x pernah naik kapal terbang mewah ni...mcm ni la gayanya,..