kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Thursday, May 5, 2011

My Collection

Assalamualaikum... Salam Bahagia....
Hadoi.... Puas duk pikir, nk letak entry apa ye utk mlm ni. Dah buat inti karipap tu, tetibe dtg idea utk entry seterusnya. Hari tu, sy ada sembang2 ngn Kak Jun pasal buat kek ni. Then, tersebut la beberapa perkara tentang tools utk baking membaking ni. Dia ckp kt rumahnya xde sukatan metrik. Kalau buat donut, bingka, puding, mungkin boleh dimaafkan lagi kalau salah sukatan. Tapi untuk buat kek, kalau x kene gayanya, pandai merajuk kek tu. Jadi, memandangkan sy ni menyewa rumah di perantauan dan belom kawen berkeluarga, jadi x banyak pon tools di rumah. Even mixer pon belom mampu lagi nk beli. So, ini antara barang2 yg ada di dapur sy...
set sudu, beli di Giant je. RM1.60 kot (lupa dah)
ada mcm2 saiz, 1tblsp, 1/2 tblsp, 1 tsp, 1/2 tsp, 1/4 tsp, 1/8 tsp

ini pulak cawan, beli di Giant jugak = RM3.60 kot
ada saiz 1 cup, 1/2 cup, 1/3 cup, 1/4 cup, 1/8 cup

haaaa.... ini set acuan kuih.ada acuan donut, apam n tart telur
acuan donut = RM 1.50 kot, beli di servey
acuan apam = RM1.80 sedozen beli di Genting Mas
acuan tart = RM6.90 sedozen beli di kedai borong cina

ni la sagat yg sy guna untuk buat somtam tu. ada 3 mata pisau yg berlainan saiz.
apa yang best tentang sagat ni, mata pisaunya boleh dicabut. senang nk cuci dan selamat la.
harga RM3.60 di Genting Mas (mcm x percaya kan?)

ni kelakar sikit. sy belum beli sukatan cecair tu. jadi, buat masa sekarang, guna shaker je dlu. tunggu la ada rezeki lebih ke...


ini pulak bisa membentuk muscle di lengan kanan sy. belom mampu nk beli mixer.
berhempas pulas la time nk buat meringue tu...hadoi....

so, setakat ni, tu jela brg2 yg ada di rumah. ada lagi barang lain, tp mcm x berapa menarik utk dikongsi. nanti2 la baru masuk entry...

7 comments:

nOOrsha said...

mmg penat memukul putih telo nak jadikkan meringue cekgu nuni oii.. rajinnye gune handwhisk aje..klo akak da surrender awal2 dah...ehehhe

sudirman said...

yeh....best2...

nuwairani ismail said...

kak sha, exercise utk otot lengan.tp masalahnye sblh lengan jela yg besor.heheh..

sudir, ape yg best tu?

Sue's said...

nuni...main kutu la beli brg2 yg dikehendali itew... :)

nuwairani ismail said...

hihih...skrg tgh fokus kutu corelle dlu. bukan pe, skrg duk menyewa kat sabah.pastu kerajaan dh miskin, xnk bg kontena free lg dh kalo pindah. x berani nk beli brg byk2 sbb kene byr sdiri nanti.brg2 mcm corelle tu semua ada kt kg je.senang, xyah angkut2 lagi dh.

Sue's said...

kutu corelle...memang good idea, saya nak join gak aritu tapi dah full... tapi sejak kutu mengutu ni baru dapat BM...tahun depan la kutu pinggan mangkuk hai kelass ni... mek saya pun kata kalau nak pindah kena angkut dengan lori...barang banyak kemain... :)

nuwairani ismail said...

kene gi jenguk jugak dapur cheqsue ni.mesti ada mcm2.duk CH plak tu.mesti seafood mahal kat sana kan?