kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Wednesday, May 18, 2011

Bahagianya Hidup Berjiran...

Assalamualaikum...Selamat Sejahtera semua....
         Hari ni sy nk cerita sikit la pasal hidup berjiran... Yela kan, dr kecik sampai besar sy selalu tengok mak layan jiran2 kami mcm mana. Pernah juga berjiran dgn org india, org cina, org siam, skrg jiran dgn org melayu plak. Selalunya mereka yg tinggal di sebelah rumah kami (rumah di Kota Bharu) umurnya lagi muda drp mak. Jadi, mak bertindak mcm ibu2 la utk dorg... Kalau bab minta nasihat, berkongsi cerita, bergossip (ini paling mak suka), memang x hengat dunia! Pastu sy pon buat muke x malu join skali diorg. Heheh.... Lucu2 jugak diorg ni.
         Bab yg paaaaaaaaling sy suke plak bila bertukar2 makanan/juadah. Org lain selalu buat time pose je. Tapi kami ni selagi ada peluang, memang bertukar juadah. Paling best plak jiran2 sy ni kebanyakannya pandai masak! Dulu berjiran dgn org Pekan, Pahang selalu dpt makan yg best2 drp jenis2 lauk n biskut2 n kek. Skrg jiran dgn org Kelantan yg jenis rajin nk cuba masakan itu ini. Kami2 la jadi juri yg x bertauliah... Heheh... Best2!!!
         Bila dah posting ke Sabah, sy terfikir ada lagi ke jiran yg mcm tu ye??? Selalunya bertukar2 juadah dgn teman2 rapat yg asal dr Semenanjung je. Tiba2 org sebelah rumah pindah balik Semenanjung, masuk pulak org Sabah. Syukur sgt2 sbb mereka dr kalangan org yg dh berkeluarga... Boleh sembang2, ada plak budak kecik yg comel, boleh buat kawan.. Mak dan isterinya pon rajin masak. Kalau x silap sy, makanan pertama yg pernah sampai ke rumah kami adalah Classic Cheese Cake from Secret recipe... Ya ampun....sedap tak terkata... hehehe....
         Semenjak dr itu, mmg kami suka tukar2 juadah... boleh dikatakan hampir setiap minggu juga la (sebab sy rajin masak time hujung minggu je). Ada bubur kacang, pulut serunding, sup tulang (yg ni mmg maveles!), blueberry muffin, homemade cheese cake, butter cake (kepakaran c isteri buat kek). Kali ni sy bg donut skyblue untuk kali kedua, x sampai 5 minit, bekas dah berbalas.

x pasti kenapa setiap kali di hantar makanan, mesti bertutup dgn tisu brand ni.
ce teka! ce teka!

tada!!!! butter cake!! gebus n sedapppp!
  
         Alhamdulillah.... Walaupun jauh dr keluarga, sy dikurniakan keluarga jiran yg sgt baik... Semoga Allah merahmati keluarga mereka....

P/S : ini cerita jiran sy, jiran anda pula bagaimana....???

6 comments:

Maira Anjami said...

wa~bestnye!jeles2..sye ni ngan jiran pon tak pernah bercakap..apatah lagi bertukar2 makanan..hehe

Sue's said...

bila kita nak berjiran dua ni nuni... CS x rela dgn jiran di sebelah ni... menci...yang lain ok...

nuwairani ismail said...

xpe....jiran2 mesia kan ramai...buat giliran @ pot luck! best2!

nuwairani ismail said...

hihih.....i pon nk berjiran dgn CS..x sampai sebulan, konfem dh kembang2 mcm belon sbb selalu je diberi makanan free.org kata, rezeki jgn ditolak..hehhe

Along Maklong said...

maklong pun selalunya suka berkongsi dengan jiran apa yang maklong masak.. ada sapa2 nak berjiran dengan maklong..? hehehe..

nuwairani ismail said...

sy sgt2 la nk berjiran dgn mak long...kenyang perut...