kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Saturday, May 7, 2011

My Passion On Yeast

Assalamualaikum.....Selamat Malam....
Alhamdulillah, syukur kepada Allah kerana masih diberi peluang untuk hidup sehingga saat ini. Hopefully this will be the last entry for tonight. Macam biasa la kalau sudah hujung2 minggu mcm ni, Cik Housemate sy tu mula la request itu dan ini. Memang x ada benda lain selain donut sambal itu... Katanya kalau makan hari2 pon xpe... Hadoi.... Sy pon apa lagi, request nasik lemak la dgn dia. Hehehe..... Fair n square la kan? Ok, disebabkan asik makan donut sambal je, jd hari ni sy buat 2 versi donut. separuh adunan untuk donut sambal, separuh lagi untuk donut gula. Duk fikir2 nk amik resepi mana plak ye kali ni...? ting!! Dapat idea nk buat dr web ni. Dipermudahkan lagi keje, lydia dah translate dlm BM untuk donut resepi skyblue

Actually, ni pertama kali sy buat donut guna resepi yg ada telur. Tapi resepi ni mmg maveles. Cuma sy buat separuh adunan. Mungkin sukatan pon sedikit lari la kot. Main masuk aje... Hihih.....Sempat jugak sy bagi jiran sebelah 4 biji donut manis. Sukenye diorg makan... Sy pon tumpang seronok.... meh kite sekodeng resepinya

DONUT sumber-skyblue MyResepi
bahan :
3 1/2 sk yis
1/4 cawan air suam
1 1/2 cawan susu segar
1/2 cawan gula halus
1 sk garam
2 biji telur
1/3 cawan shortening/butter
5 cawan tepung
minyak untuk menggoreng

cara :
  1. masukkan air suam dan yis. biarkan selama 5 minit.
  2. campurkan susu, gula, garam, telur, butter dan 2 cawan tepung.
  3. gaul bahan di atas sehingga sebati dan tambahkan baki tepung sedikit demi sedikit hingga menjadi doh dan x melekat di tangan.
  4. tutup bekas dengan plastic wrap atau tuala lembab dan biarkan pada suhu bilik sehingga naik dua kali ganda.
  5. taburkan tepung pada papan pencanai dan canai dengan ketebalan 1/2 inci ikut bentuk donut.
  6. tutup dengan kain kering dan rehatkan selama 3o minit sebelum digoreng.
bg mereka yg xde acuan, boleh buat bentuk leper mcm ni pastu bila nk goreng, tebuk la lubang kt tengah2 tu ye. (sy ada acuan, tp xnak guna. saje nk ngetest cara ni)

ini untuk donut sambal cik hosmate

kembang ko!

haaaaa....ini baru donut manis sy!

dh bedak2 sikit..(housemate ckp mcm big apple donut) baru boleh bagi jiran sebelah...

sangat senang,gebu, lembut dan sedap! rugi kalau x cuba.

6 comments:

aesh came said...

nampak pun sedap! i ni gile donut tp x pernah try buat..muehehehehe~ mcm senang patut try nnt..kui~ thx share resepi yeh!

nuwairani ismail said...

terima kasih aesh, sudi singgah.ye, sy pn mmg penggemar donut. bila tinggal di kawasan yg susah untuk mendapatkan kuih yg sedap, terpaksala belajar sendiri...bagus cuba buat juga tau!

Kak Rosaliza said...

Assalam nuni sedapnya donut tu..gebusss sangat, agaknya kalo beli rm 1 sebiji kut hehhe

nuwairani ismail said...

w'salam...wah!!! kalau boleh jual RM1 sebijik, nuni berenti keje jd cgu la...gmbr close up yg buat donut ni nmpk besar.padahal saiz biasa2 je. adunan 2 1/2 cawan tepung gandum, bahagi kpd 16 bahagian.saiz sederhana la.

IXORAROXI said...

suka tengok donut yang awak buat tu, tadi akak jalan2 siap beli acuan donut, akak tahu acuan donut tu lepas selalu jengah blog kamu, terimakasih berkongsi ilmu

nuwairani ismail said...

kak ixora : ada mcm2 saiz acuan donut sebenarnya. nuni tahu wujudnya acuan donat ni sbb mak pernah beli. tapi seumur hidup nuni, baru sekali je mak pernah buatkan donut untuk kami beradik. kesian kan? dh besor pjg mcm ni terus belajar buat donut sendiri.so far, ni la resepi donut paling best pernah nuni buat.try la kak.