kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Sunday, June 26, 2011

Bubur Kacang Hijau Jagung..

Assalamualaikum...Selamat petang...

Hari ni sy lunch di dewan makan sekolah...terlupa betol nk bawak kamera. Kalo tak, dh bleh snap gmbr lauk pauk hidangan di dewan makan yg sgt best itu...Rindu dengan suasana dewan makan sekolah sy dlu.. Selesai jugak akhirnya azab minggu ni...Sekarang tengah menunggu azab minggu depan lagi...Haiyaa...banyak lagi kerja yg belom setel. (cikgu2 lain sibuk mcm sy jugak ke?) huhuh...

Jadi, menu minum petang kali ni Cik Hosmate yg buatkan iaitu bubur kacang hijau dengan jagung... Memang best! Rasanya pon manis2 buah gitu...Jadi, layan jela ye!

buku pepel tula sy guna utk salin resepi2 drp blog atau MyR

Bubur Kacang Hijau + Jagung
kacang hijau
jagung tin
santan
biji sagu
gula melaka
gula
garam
daun pandan
air

* sukatan banyak mana tu kene tanya cik hosmate kemudian la..tp tu jela sebenarnya bahan2nya..yg sy tau, kacang tu mesti direndam dlu supaya lembut. pastu kita rebus kacang dengan air dlu baru la masukkan bahan2 lain. kalau tidak, kacang susah nk empuk ye kawan2..

sedap makan ni pastu minum lagi teh o panas...

16 comments:

Amie said...

rajin betul anak2 dara ni masak....

Sue said...

nuni...sedap tu hk belen2 buat aiskrim...

nuwairani ismail said...

Kak amie : kami hanya boleh masak sedap2 pada hujung minggu je...tengah2 minggu pakat makan megi je semua org.hihih

nuwairani ismail said...

Cheqsue : tula...duk napok2 doh ais krim bubur kace..tp gak xdop plastik aiskrim plok..kalo jual time2 kemarau ni, laku ni...

IXORAROXI said...

kalau boh durian, memang lagi terangkat Nuni

nuwairani ismail said...

wah!! tula pasalnye...tak jumpa durian lagi tahun ni...sedih betol la...

Sunah Sakura said...

sedapnyeeeee~~~~ terima kasih datang ke selera sakura~ :)

Puan Ros @ Tadika Sinaran Intelek said...

Nur sedap bubur tu.Timun tua tu cari kat giant ke tesco ke.Warna choclat kekuningan.Biasanya dibungkus sebiji-sebiji.Bentuk dia memang macam timun.

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualikum nuwairani..
wah sedaaapnya... bubur kacang hijau mmg fav akak nie... tergoda terus tau.. :)

nuwairani ismail said...

sunah sakura : terima kasih juga atas lawatan ke mari...

nuwairani ismail said...

puan ros : terima kasih atas info yg diberi. sy bru nk belajar2 kenal sayur, ikan, makanan..heheh

nuwairani ismail said...

kak diana : bubur ni pon feveret sy jugak :)

(mcm xde yg bukan feveret je) heheh...

Zaliedana said...

Assalam nuwairani,
Sedap kan bubur kacang berjagung,nak pula da doyan lam tuh,lagilah terangkat,hehe..Btw,tengs sudi singgah n tinggal komen kat dapo akak ya cikgu..Salam kenal juga dari akak..

Gee® said...

waah...fav akak ni bubur kacang + jagung... sedapnyer terlior akak

nuwairani ismail said...

kak zal n kak gee : ni 1st time sy rasa bubur kacang berjangung...sedap rupenye...pasni kene tambah doyan, dh jadi bubur buah tropika pulak ye. hehhe

impian dulena said...

sedap sedap... laparnya.. baru semalam pekena jagung bakar hehee.. kalau buat bubur mmg sedap... nyum..nyumm