kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Wednesday, June 1, 2011

Sarapan Best di Pagi Rabu

Assalamualaikum....Selamat pagi semua!!!
Awal bersiaran hari ni..(erk! awal ke?). Sy dh kuarkan choc button, marjerin awal2 tp xtau nk buat apa. Last skali ayah dh wat balik 2 bungkus nasik berlauk ayam rempah n kuih2 n bende ni!!!!

haaaa......ada pulak yg teke tapai la, nasik tumpang la...sebenarnya namanya adalah.....

PULUT PAGI!

Pulut pagi adalah sejenis pulut yg dimasak dengan gula nisan (gula melaka yg nipis2 tu) kemudian diletakkan dengan sedikit kelapa parut yg digaul dengan garam. So, rasanya lemak2 manis la kalau dimakan bersama. Namanya pulut pagi sebab org selalu buat utk sarapan pagi. Belum permah lagi sy jumpa pulut pagi pada waktu malam kt sini. Heheh...

Pulut pagi yg ayah beli ni adalah jenis yg dikukus. Sebabnya pulutnya berderai dan tidak melekit antara satu sama lain. Hebat kan tukang masaknya tu. Lagi satu, pulut ni kurang manis sikit la. Kalau sy, kira ok dah. Dah lama teringin nk makan. Dahla ayah beli satu je. Terus haku bantai sorg2..Huhuh...Sori ayah....Kat sabah xde mende ni...ehhehe

14 comments:

CT Delima said...

As'salam Nani

best gak ni, kalau nani boleh share resipinya lagi elok. Tapi bila tengok rupa pulut pagi ni, alah2 macam wajik pun ada kan. sebab kaler dia coklat gitu.

Di M'sia ni memang kaya dengan berbagai2 makanan yang indah dan sedap2 semuanya. Mat saleh rancangan masak2 kat dalam tv yang cakap nani bukan kak ct.. hahaha.

nuwairani ismail said...

adoi...bab nk share resepi tu yg susah sikit tu...sbb mak pon x pernah buat. ala2 wajik ye la kot. cuma teksturnya tidaklah begitu pekat likat mcm wajik. hmm...nanti boleh try jugak kot. nk tanya mak dlu mcm mana.

AI said...

huaaaa...x pernah tgk...ape lagi makan...T_T

nuwairani ismail said...

kalau mcm tu Al kene try ni...best tau!

dZana said...

aslmkum.. salam kenal2.. nama adik akak zuwairuni ismail.. seakan2 nama nuwairani.. sama bt pulak tu.. kisah pulut pagi pulak.. akk pernh mkn kt Kelantan .. kt belah2 sni mmg tak de.. klau ada rspi boleh cuba..

nuwairani ismail said...

wah! kebetulan pulak ek.org selalu ckp nama sy ni pelik. hmm..kirim salam la pada zuwairuni tu ye.

Nk kukus mengukus pulut ni yg leceh sikit.nanti sy try tanya mak mcm mana cara buatnye ye.terima kasih ye kak sudi singgah2 sini.

ainnoraini said...

hai sedap jer nnpknye tu...tak pernah makan la kuih tu...
tapi kak ain posa ari ni..

Nuridah said...

Assalamualaikum Nani,

eh betul ke tu nama ringkas Nuwairani nie..knur ternampak CT panggil Nani...heheh...

wah seronoknya dpt befest ngan pulut...kak nur pun suka juga...nanti tinggalkan akak sikit ya...hehe...akak buat muker 20sen aje nie.

nuwairani ismail said...

kak ain : kalau time pose ni, ikan kering masin pon nampak sodap tau! heheh...selamat berbuka pose ye..masak pe hari ni?

nuwairani ismail said...

kak nur, nani tu nama timangan dlm family. maklong zubidah yg nyetat panggil kt dlm blog ni. nuni tu nama dlm MyR. mana2 pon boleh kak...

kak nur dtg la pasar siti khadijah tu ada mcm2 jenis makanan utk sarapan.murah2 pulak tu.

impian dulena said...

aduhai.. tak tahan tengok pulut tuh... harap2 time jalan2 ke Kelantan cuti sekolah nie dapatlah makan pulut nie yer..kalau tak cian baby dalam pewut nie... dapat tengok jer.. tak dapat rasa hehe.. tak sabar nak gie kelantan (4-7.6.2011 nie)... tungguuuu kehadiranku.. :D

nuwairani ismail said...

alahai...mengidam ke...? rasa bersalah pulak..kalau agak2 x jumpa, gtau sy ek. nanti sy belikan. (ini serius)

impian dulena said...

ye ker ??.. hehe seronoknya.. ok kalau tak jumpa.. akak cari nani lah hehe..thanks yer...

nuwairani ismail said...

ala...no hal la..rumah sy kt area pengkalan chepa je...siap ada homestay sebelah rumah lg.heheh