kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Thursday, June 16, 2011

Happy Birthday, Dear...

Assalamualaikum...Salam bahagia...

Baru je smlm duk cerita penat2 sampai x larat nk wat keje kan? tup tup hari ni kuar lagi sebijik kek...Huhuh.... Yang kelakornye, sy ni dh sebulan plan nk baking carrot cake utk besday mr.google. Pastu mase kt sekolah tadi dh terbayang2 mcm mana nk deco2 keknya...Pesan jugak la dengan cik hosmate suruh dia belikan carrot 2 batang. Bila sampai rumah, jenuh sy mencari carrot yg dipesan tu. Sekali x jumpa. Nak tanya dia pon segan la pulek. Mcm duk menekan sgt. Pastu gugel lg dlm MyR kek apa agak2 nk buat ye. Asik2 kek cekelat aje kan. Bosan jugak. Terus terjumpa resepi KEK SPAN STRAWBERI oleh Rahel. Resepinya sgt mudah, murah n sedap! Satu rumah bau strawberi (org tgh kemaruk strawberi emulco la katakan). Huhuh...

Kak Rahel, minta halal ye sy nk C&P di sini.

KEK SPAN STRAWBERI 
resepi : Rahel

  • 120g tepung supefine
  • 90g gula pasir
  • 55ml minyak jagung
  • 50ml santan pekat
  • 3 biji telur L
  • 1/2 sb ovallet
  • 1/2 st baking powder
  • 1 st emulco strawberi

Cara-cara

  1. panaskan oven 160'c, griskan acuan dgn mentega, alas dasar acuan dgn baking paper,tabur sedikit tepung di tepi acuan.
  2. satukan gula, ovallet, tepung superfine, baking powder, telur, santan dalam mangkuk, pukul sehingga pekat dan gebu selama 5 minit.
  3. perlahankan mixer, masukkan emulco strawberi, pukul rata sebentar.
  4. masukkan minyak, gaul rata.
  5. tuang ke dlm acuan, bakar selama 45 minit.
  6. pesan:klu nak warna kek terang boleh beri sedikit pewarna merah jambu.

note : utk topping, sy guna choc cair + susu n warna warni tu adalah cream cheese + sedikit butter + icing sugar + 2 titik esen vanila.

Adunan kek sebelum dibakar

kek kembang selepas dibakar


Pesanan utk mr.google : Mintak maaf sgt2 sbb kek x cantek mcm yg kt kedai...Sy x pandai nk deco2 kek. Alat n bahan pon x cukup (paham2 jela kalo dh namanya duk dlm hutan ni). Tapi serius, kek ni dibuat dgn penuh kasih sayang. Hohoh... Sedap ke tak sedap ke belakang kire sbb sy je yg dpt makan. Heheh... Nanti awak balik, sy buatkan yg lain, JANJI!

16 comments:

Juwita Jamaludin said...

nani.. special keknya.. pink2 .. hihihi.. tentu sedap sebab dengan penuh kasih sayang

nuwairani ismail said...

huhuh...tetibe rasa blushing2 pulak..heheh

nOOrsha said...

wah wah wah....wat utk buah ati jantung pisang yer..hehehe..bab rupe blakang kire nuni.. yg pnting cik abg tgk terus berbunge2 rase ati....oowhh..so sweeetttttt..hehehe (teringat zaman ai bercinte dolu kale.. awwwww!~)

eppoo said...

auuwww~ sweet!
btw, lepas deco kek ni, sape yang makan???
hahahahahaha.
nak pos kat arep jauh plak kan...

Along Maklong said...

happy birthdy untuk arip juga..
semuga cepat2 korang ehem..ehem.. kawinlah.. kan
wahhh.. siap dapat gambar kek pink lagi..

CT Delima said...

As'salam Nani

Wahhh..syoknya ada orang buat kek b'day untuk mr google ya...hihihi. Oppsss! insan istimewa lah ni eh. Tak kira ia cantik atau tak, yang penting kita ikhlas hati nak membuatnya. tambah sedap kalau dapat makannya juga, itu yang penting kan nani :D

cun dah kek nani ni. kalau cikgu BM ada mesti kena piat tinga pasal eja 'hepi' tu.. hahaha. apa pun selamat ulang tahun buat Arif ya :D

nuwairani ismail said...

Kak nOOsha : c dia hanya dpt melihat dr jauh je..kek ni mmg sy sorg je yg makan.heheh..berbunga ke tak xtau la..

nuwairani ismail said...

eppoo: kalau nk pos, takot berkulat dlu je...bagos telan sorg2 dlu.huhuh...

nuwairani ismail said...

maklong : terima kasih ye. arep baca jugak komen tu.heheh..insyaallah dlm proses ke arah itu jugak ni...

nuwairani ismail said...

kak ct : xleh nk eja penuh2 la sebab kek ni kecik sgt.pastu nani pulak malas nk wat kuar nozzle yg tulisan halus tu.sebab tu buat tulisan besar2 je sume.ini pon pakai plastik yg digunting di hujungnya.huhuh...

btw, thanx so much!

AI said...

- sian arif tgk gambar je...huhu

nuwairani ismail said...

Al : apa boleh buat...arif duk jauh sgt,...tengok gmbr jela ek!

noordiana said...

comelnya kek ni...marvellous!so sweet..apa lagi kalau untuk yg tersayang..=)

nuwairani ismail said...

terima kasih kak ana! hohoh...blushing!

impian dulena said...

aduhai.. manja yer dia.. loving... pink pun dah tahu maksudnya hehehe...tak kisah cantik ke idak..sedap ke idak janji penuh dgn kasih sayang.. :D

nuwairani ismail said...

impian dulena : nk perabih icing kt tepi2 tu pon dh bergegar kaki ni.hihih...tula pasal...sekali setahun je...