kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Thursday, June 23, 2011

Try n Error = JADI! carrot muffin~

Assalamualaikum....Selamat petang...

Lama betol sy berfikir nk masak apa mlm ni. Kat sekolah tadi dh makan nasik banyak. Konon2 tak nak la makan nasik mlm ni. Mula2 nk wat puding, tapi lmbt boleh makan pulak. Nak wat cucur carrot, rasa mcm ada balance susu lg dlm fridge, so terfikir la nk buat muffin. Tapinya telur ada sebijik je lagi dlm fridge. Apa lagi, try n error la jawabnya! So, resepi ni tak berani nk sebut resepi sape2 sebab main taruk aje apa yg ada di dapur.

TRY N ERROR CARROT MUFFIN
resepi : sendirian berhad

Bahan :
2 cawan tepung gandum *
1/2 sk serbuk kayu manis* (tak letak pon takpe)
1 sk baking powder *
1/2 sk baking soda * (diayak bersama*)
1 biji telur
1/2 cawan minyak jagung
1/2 cawan buttermilk (1/2 cawan  susu segar + 1sk cuka)
1/2 sk esen vanila
1 cawan gula perang (kalau nk kurang manis, letak 3/4 cawan je)
1 1/2 cawan carrot sagat halus

Cara :
  1. Ayak semua bahan * dan ketepikan.
  2. Ambil satu bekas lain, pecahkan telur, pukul dengan gula perang sehingga kembang. (guna hand whisk je)
  3. Satukan buttermilk di dalam bancuhan telur, masukkan minyak dan kacau lagi bersama vanila sehingga gula agak2 hancur.
  4. Tuangkan bahan basah ke dalam tepung dan kacau sebati barulah digaul dengan carrot.
  5. Masukkan dalam bekas dan bakar sehingga 15-20 minit suhu 170 darjah. (ikut kepanasan oven masing2)
menjadi jugak akhirnya resepi try n error ni...korang pon boleh try n error jugak! heheh...

8 comments:

Juwita Jamaludin said...

nani... wah namoak gebu je walaupun try and error.. kiranya tak de error la tu..hihihihi.. kadang kita kena kreatif dalam masak2 ni ye tak..

tun_telani said...

salam kenal nuwairani.. wahh.. panjangnyer nama.. nk panggi apa ye? =) xde shoutbox nk conteng2.. hihi.. tq sudi dtg jenguk dapur akak =) (akak kot.. kak tun nk masuk 27 dh tahun ni.. hihi..)

nuwairani ismail said...

kak ita : tula...lebih2 lagi org di perantauan mcm kita ni..byk benda yg kita nk makan, tp x cukup bahan. kene la memandai sendiri, ye dak?

nuwairani ismail said...

kak tun : salam kenal juga kak tun..panggil nani pon boleh...mmg dh kene panggil kak pon sbb sy baru 26. heheh...muda lagi la...terima kasih juga sudi singgah sini...

Kak Sam said...

hehehe kena cuba ni. Telur tu dipukul guna ,ixer @ tangan erk?

nuwairani ismail said...

kak sam ; rumah sy xde mixer. semua main pukul tangan aje. ala...pukul guna hand whisk je, janji telur tu sebati...xde la sampai kene buat mcm meringue pon...

Along Maklong said...

nani..
makcik pun kena cuba buat jugak ni.. jadi tak jadi belakang kira..

nuwairani ismail said...

tula makcik...jd ke tak blkg kira..yg penting, try n error dlu...hehehe...