kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Wednesday, June 8, 2011

Red Velvet Versi Curang

Assalamualaikum...Selamat tengah hari...

Hoyehhh....semangat sy membaking kek red velvet ikut resepi Ila Ahmad MyR.


Bahan-bahan ( 9 inci / 23 cm )

  • 2 1/2 cwn (250gm) tepung gandum
  • 1 SK garam
  • 2 SB sebuk koko 
  • 1/2 cwn mentega
  • 1 1/2 cwn gula - sy guna 1 cawan je
  • 2 biji telur
  • 1 SK esen vanila
  • 1 cwn susu segar (dicampur dgn perahan 1 SB lemon dan dibiarkan 5 minit) - sy guna 1 sb cuka
  • 2 SB pewarna merah (resepi asal) - 
  • 1 SK cuka
  • 1 SK baking soda - sy tersalah bubuh baking powder


Cara-cara

  1. Ayak tepung, garam dan sebuk koko . ketepikan.
  2. Pukul mentega hingga lembut (1- 2 min). Tambah gula dan pukul hingga ringan (2-3 min).
  3. Masukkan telur satu persatu dan tambah esen vanila. Pukul semula hingga sebati.
  4. Masukkan susu, pukul dengan kelajuan sederhana dan masukkan bahan tepung, garam dan sebuk koko yg telah diayak.
  5. Masukkan pewarna merah.
  6. Dalam mangkuk kecil, campurkan bhn cuka dan baking soda(biarkan berbuih dan tuang ke dalam adunan kek . kacau sebati menggunakan senduk.
  7. Bakar 170 C selama 25-30 (bergantung pada oven masing-masing.
  8. sejukkan dan hias dengan cheese cream topping.

kek yg baru masak

kek yg dh dipotong

baru nk hias

oleh sebab kek ni agak leper, jadi sy terpaksa potong, dan lapik dua supaya kek nampak tinggi dan cantik

hihih...suke pulak main ngn nozzle ni

ada lup2 lagi kt tepi. Nak cover permukaan yg menggerutu itew

ini la rupe kek yg tak seberapa...

p/s : kisah secara ringkasnya, sy dh buat kek ni petang semalam. konon nk buat cream cheese topping tp xde pulak cream cheesenya. Jadi sy buat buttercream aje. Sambil2 tggu kek sejuk, boleh pulak mak sy dtg masuk bilik ckp, "kenapa kek ni lembik sgt? kurang manis pulak tu" "hahhhhhh!!!!" Mak dh makan le pulak...So, terbantut la semangat nk deco. Adik laki sy balik smlm, dia tanya, kek apa ni, sedap la pulak. Huhuh...bangga sy depan mak....heheh...

Sembang2 ngn adik pompuan sy, dia ckp deco aje la secopeng. Lalu, yg secopeng ini jela yg sy deco. Kire ok la kan? nmpk jugak la rupa mcm kek yg dibelah. huhuh....pestaim ni...

Lagi satu, namanya curang tu pasal sy tertinggal satu part. dah sampai part nk buh dalam loyang, sekali ternmpk bekas yg ada serbuk putih tu tertulis PELEMBUT ROTI. Alamak! Sy tersalah bubuh emplex! Sy x bubuh baking powder pulak..Terpaksa la campur balik...Kek mmg moist, malah terlebih moist pon. Cuma kurang naik la. Huhuh...Takpe, leh cuba lagi...

16 comments:

Nurul Syazwani Fadhilah said...

Salam.. k nani, hebatla akak buat kek ni! aritu k maira buat..wani da lama tringin nk rsa kek ni..nk try bt tp oven x beli ag..
p/s: nape kna letak cuka ye?

nuwairani ismail said...

Waalaikumussalam wani...Cuka selalunya org letak utk buat kek lebih moist. sama jugak mcm sesetengah kek yg letak mayonis. red velvet ni kelainannya pd buttermilk. try la..hari tu kak nani buat takde warna merah. kali ni duk kampung, senang nk cari bahan.

eppoo said...

huahauhauhau.. napok kek tu le'it~ btw, good job sis! ahaks!

nuwairani ismail said...

tulah pasal...leít pong nok habih doh ni...

ady said...

as-salam
npk sedap kek red velvet..ramai dah org dah buat..bila pulak ady nak buat ni..

nuwairani ismail said...

waalaikumussalam...kek ni mudah aje...ala2 buat kek coklat la..cuma topping la mahal sikit.try la ady

Maira Anjami said...

kak nani luv2 tu ape ek?nampk comel je..tgk orng lain pon ltk luv2..sye cri gak kalo2 ade kat kedai ke..tak jumpe pon~huhu

Juwita Jamaludin said...

Nani.., hahaha.. Mula nak clap2 sebab cantik deko sebiji kek .. Rupanya sepotonh je.. Tak pe tapi ada bakat deko yg penting.. Cantik2...

nOOrsha said...

salam nuni.. cantikla gambar RV nih... clap clap clap....deco pun sweet jer.. pink n putih.. cam anak dare...yerla tgk la sape yg wat tu kan..ehehe..klo mak dare ni yg wat, bersepai jer warnenyer..ekekeke

IXORAROXI said...

alahaiiii kek pun dah habis baru sempat baca entry..lain kali buat lagi ya..kasi cun punya dik!

AI said...

- nani...wahhh buat kek lak...bile nk balik sabah bah...

nuwairani ismail said...

maira : luv2 ni ada dijual di kedai bakery.mmg utk hias cake.biasenya cup cake la org buat.mcm choc rice la rasanya tp versi besar.

nuwairani ismail said...

kak ita : nk wat cemane pasal ada org dh curi2 makan kek ni.terpaksa la deco sepotong je.

nuwairani ismail said...

kak nOOrsha : hihih....jarang2 nk jumpa kaler pink ni.bila dh campur2 dgn cream, cantik pulak kalernya.

nuwairani ismail said...

kak ixora : lenkali punye cerita RV xtau la bila pulak.

nuwairani ismail said...

Al : esok suda mo pulang sabah...uwwwaaaa! tak mo balik!