kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Sunday, June 26, 2011

Nasi Goreng Ala2 Orang Sungai

Assalamualaikum...Selamat sejahtera...

Haaa....dh makan malam semua? Hari ni angin ribut taufan rajin cik hosmate sy. Jadi, sy duk relaks saje, semua dia yg masak. Jadi mlm nii kami makan nasik goreng ala2 org sungai. Kalau siapa2 pernah singgah di Dataran Pekan Kota Kinabatangan, akan ada satu restoran namanya Sri Rozney Restaurant. Kedai ni menghidangkan nasi goreng orang sungai. Kelebihannya adalah udang galah goreng kunyit. Jadi, cik hosmate ni buat nasi goreng carrot pastu letak udang galah goreng kunyit. Kira2 ala2 nasi goreng orang sungai la tu. Sebenarnya kalau ada sambal belacan lagi sedap ni...


19 comments:

IXORAROXI said...

Nuni, poslaju akak 2 kilo udang galah boleh?:D mujur akak tak pregnant, kalau tidak, tak pasal2 Nuni kena pos!

nuwairani ismail said...

wowowooo...udang galah kt cni mmg murah. RM18 je sekilo. Tapi sy pon belom pernah wat balik lg...

Along Maklong said...

udang tu yang membuatkan makcik terliur.. nak sikit boleh..? hehehe..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam nuwairani...bagus la anak dara cam nuwairani prihatin dgn 'pakaian pribadi wanita' nie.Klu org llaki tgk mmg malu..tambah klu bersidai penuh camtu..hadoiii!!

Gee® said...

pergh..!! udang galah tu ada lebih tak..? lapar nih...

nuwairani ismail said...

ramai yg berminat dgn udang galah nampaknya..

Puan Ros @ Tadika Sinaran Intelek said...

Nur kak ros dah letak gambar timun tua tu kat N3 sup tu ya.nasi goreng ni makan dgn sup tu pun sedap ni.

AI said...

- org sungai? camne tu?

tun_telani said...

dah lama ke nani kat sabah tu? akak allergic ngan udang. kdg2 kalau terasa sgt nk mkn tu, stand-by laa ngan antihistami.. hihi

Wattie said...

Assalamualaikum,
Bestnya nasi goreng udang galah ni....lepas pekena nasi, petang pekena pulak bubur kacang kat bawah tu.....fuhhhhh pengsannn

ainnoraini said...

pandai masak nasi goreng ye...
kenapa dipanggil nasik goreng orang sungai ye...

impian dulena said...

nak udang galah?? sapa yg dekat dgn klang bleh lah lajak kan ke kuala selangor.. kat jeti pasir penambang nie..ada jual udang galah.. ada menu nasi goreng udang galah.. tak silap harganya RM 6.50.. ada 3 ekor udang galah dia bubuh.. besar kecik tak tau lah.. yg pastinya sedap kot..sebab makcik mmg sedap masak.. heheh...

nuwairani ismail said...

kak ros, sy dh tgk gmbr timun tu. hihih...sesuai dgn namanya ye! hmm..nanti kalau ada kt giant sandakan, try buat sup ni. heheh.

nuwairani ismail said...

Al : org sungai tu sempena nama suku kaum kt sabah ni. tauke restoran tu keturunan sungai. menu hidangan special kt ctu nask goreng org sungai.

nuwairani ismail said...

kak tun, sy baru 3 tahun kt cni. gunung kinabalu pon belom daki lagi. hihih. udang n seafood mmg murah la sbb dekat dgn laut. mak pon dh bising2 sbb asik makan seafood aje. risau dia takot anaknya kolesterol tinggi nanti.

nuwairani ismail said...

w'salam kak wattie : hah...mmg mcm tu pon...dh pekena nasi goreng, ada bubur pulak. habis semangkuk bubur, ada puding karamel pulak. cuti 2 hari, naik 2 kilo!

nuwairani ismail said...

kak ain : sbb tukang buatnya org keturunan sungai...kalau suku kaum sungai ni sebenarnya suku kaum yg agak terpencil jugak di sabah. mereka kebanyakan gabungan drp kadazan dusun dan cina. ntahla, lebih kurang begitu la. sbb tu ramai yg putih2.

nuwairani ismail said...

impian dulena : kalau menu nasi goreng udang galah harga RM6.50 tu kira murah sgt2 la tu kt semenanjung..tak pernah tau pulak ada jual kt jeti pasir penambang.

nuwairani ismail said...

impian dulena : kalau menu nasi goreng udang galah harga RM6.50 tu kira murah sgt2 la tu kt semenanjung..tak pernah tau pulak ada jual kt jeti pasir penambang.