kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Wednesday, June 22, 2011

Cucur Bilis Kembung

Assalamualaikum....Selamat pagi semua!!!

Semoga ceria2 belaka! Dah habis azab utk minggu ni...Sedang bersedia utk menerima azab minggu depan pulak... Hadoi... Kerja mmg takkan pernah habis...Oklah, konon2 pagi ni nk tdo lama sikit sbb nk cover yg tak cukup tdo sebelum ni. Tapi bila dh biasa bgn awal ni, mcm xleh tdo plak ye. Last skali, bgn la jugak buat apa yg patut. Pagi ni sy buat sarapan Cucur Bilis Kembung resepi Sofinar MyR. Dah lama teringin nk buat. Tapi baru skrg ada kesempatan bolehh buat...Resepinya senang aje. Sy buat separuh adunan, guna bahan2 yg ada di rumah aje. Minta halal C&P ye..


  • 300g tpg gandum - sy guna 1 1/2 cwn
  • 1 biji telur - sy x bubuh pon
  • 1 sudu kecil yis mauripan
  • 1/2 cawan ikan bilis
  • 1 labu bwg besar - sy guna 1/2 je
  • 2 pokok daun bawang - sy x bubuh
  • 1 1/2 cawan air - sy letak 1 cawan (ikut kesesuaian)
  • taugeh jika suka -sy ganti lobak merah sagat
  • garam secukup rasa
  • sedikit serbuk kunyit -sy tak letak
  • sedikit gula (1sk) *sy tambah sendiri

Cara-cara

  1. blender bilis, telur, bawang dan air bersama hingga semua hancur.
  2. gaul tpg dan yis sekejap, masukkan semua bahan dan gaul rata. Perapgkan sekejap lebih kurang 30 minit
  3. jemput2 dan goreng, cucur ni lembut dan bulat2. enak dicicah sos cili
  4. note : adunan agak cair sikit ye. tapi jgn risau. bila masuk dlm minyak, mmg akan kembang. CUBALAH!

 seriously, sy belom pandai jemput2 mcm org lain. huhuh...bentuk pon herot2 lagi. Tak kesah la...janji leh masuk perut. heheh...

 Alhamdulillah...tak letak telur pon masih lagi lembut dan garing juga di luarnya...

25 comments:

Amie said...

ha...kak amie lum sarapan lagi ni.... tinggal sikit cucur tu utk kak ye..

nuwairani ismail said...

hah...meh la singgah bukit garam kak amie.heheh...

ainnoraini said...

baru buat ptg semalam untuk dinner...tak makan nasik makan cucur jer...

nuwairani ismail said...

sedap kan? puas hati dpt mkn ni.sy buat separuh adunan. makan brekfes separuh, separuh lagi nk wat bekal gi sekolah pulak.

AI said...

- tgk pon dah tau lembut...sbb bersarang2 dlm nye tu...

impian dulena said...

akak peminat sejati cucur hehe tak kisahlah cucur apa..semua akak rembat tapi mengandung nie cucur-cucur dah kureng dah..kesian cucur.... yg sebenarnya tak sabar nak makan cucur balik... rindunya...gamaknya lepas abis pantang...

nie lagi tgh stress nie.. kalau dapat dikunyah cucur tuh 44 kali.. mesti ilang stress kan hehehehe

nuwairani ismail said...

al : skrg dh musim cucur cekodok pulak.hari tu dh buat cekodok pisang.ni gatal2 nk buat cucur bilis pulak.

nuwairani ismail said...

akak impian dulena : sabar2 ye kak. dah habeh pantang kang, makan la apa sekali pon, cucur ke, cekodok ke, kunyah 44 kali lebih afdal.heheh...

nOOrsha said...

huhuhu..sedapnye mkn cucur bilis cengginih.... mau abih sepinggan...:)

Gee® said...

wow..! montoks nyer cucur... meh la sepinggan akak terlioq ni...

Sari Yusa Ibrahim said...

pantang betul org makan jemput2 tak ajak ni tau... hehehe

ziraziz said...

kalau mlwt blog nani ni, knpm akak jd lapar hehe...

Juwita Jamaludin said...

Nani.. Nak juga cucur bilis tu.. Akak pun suka gak sedap...:)

nuwairani ismail said...

Kak nOOrsha : ini sepinggan mmg sy bantai sorg2 pon. (BANTAI? mcm ganaz plak ayatnye)

nuwairani ismail said...

Kak Gee : meh le masuk Hutan Bukit Garam, Kinabatangan ni amik cucur..1 kuali pon sy boleh bg kak Gee.heheh

nuwairani ismail said...

Kak Sari : Jemput2, sila2, tapi yela...jemput tengok jela boleh ek!

nuwairani ismail said...

Kak Sari : Jemput2, sila2, tapi yela...jemput tengok jela boleh ek!

nuwairani ismail said...

Kak zira : Hihih...sy tgk blog sendiri dh rasa lapar ni. belom lg tgk blog org lain..

Wattie said...

salam ziarah,
sedapnya cucur bilis tu

nuwairani ismail said...

Kak ita : ni 1st time sy buat dgn cara mcm ni. sedap jugak rupanya...mmg leh wat selalu la pasni (ayat bajet rajin masak je)

nuwairani ismail said...

terima kasih kak wattie...sy dh follow! heheh...

Ashuran said...

dari awal blog ni asyik C&P resipi orang je.. xde originality langsung..

sape-sape pun bole wat...

Umm Mymoonah said...

Love this soft and fluffy appams. I'm yur new follower now :)

nuwairani ismail said...

Ashuran : ok la tu C&P resepi org...at least ada la jugak masakannya..

nuwairani ismail said...

Umm Mymoonah : thanx for being my new follower, i'll be your next follower later... :)