Assalamualaikum....Salam Sejahtera...
Macam dh lama betul menggantung periuk ni. Dah bersawang periuk kt dapur. Mentang2 la dapat makanan free 3 hari ek! Hihih... Okla, sengaja nk tayang biskut dahlia ni awal2. Bagi naik sikit semangat nk raya. Ntah nape hari tu gi kedai boleh terbeli tepung ubi. Fikir punye fikir, "aku nk buat ape dgn tepung ubi ni?" Terus teringat resepi biskut dahlia...Ha....Memang ngam betol la sbb mase cuti hari tu baru je sy wat balik acuan dahlia ke Sabah. Yela, mak beli saje, gunanya macam sekali dua aje. Ampun mak! Heheh...Gigih betul i menerap pakai acuan ni. Sekali masuk boleh buat 3 ketul aje. Jenuh nk perabih 1 adunan.. Huhuh...Okes, meh sekodeng resepi olahan sendiri ni ye.
BISKUT DAHLIA
resepi : Cik Nuwairani
Bahan :
1/2 cwn butter/marjerin (125g)
1/2 cawan gula kastor
1 biji telur gred B
1 sudu kecil esen vanila
1 cawan tepung ubi
1 cawan tepung kastard
1 cawan tepung jagung
1/2 cawan tepung gandum
Cara :
- Pukul butter dan gula sehingga kembang, kemudian masukkan telur dan esen vanila, pukul lagi sehingga sebati.
- Ayakkan tepung ubi, kastard, jagung dan gandum ke dalam adunan butter sedikit demi sedikit.
- Gaul sebati sehingga warna kuningnya sekata.
- Masukkan dalam acuan dahlia dan buat bentuk bunga sehingga habis.
- Bakar pada suhu 170 darjah selama 8-10 minit.
- Note : Kalau agak2 doh terlalu lembik, boleh tambah tepung gandum 1 sudu besar. Doh tidak boleh terlalu lembik, nanti masa bakar biskut akan meleper. Kalau terlampau keras, susah nk buat bentuk pula. Doh agak lembut, tetapi jika dipegang, tidak melekat di tangan. Selalunya bergantung kpd jenis butter @ marjerin yg digunakan.
22 comments:
biskut dahlia ngan kuih semprit tu same ke lain kak nani?
rasanya bancuhan sama je maira. cuma semperit tu org buat bentuk panjang2 yg bergigi tu..
alah...cam nak raya dah rasanyer nani...rajin betul dia, lama tak makan ..sedap ni
Rajinnya. Saya pun teringin nak cuba sebab alif suka biskut ni.
kak ida : mood raya dh sampai ni...tgh tunggu seru nk wat kuih dah...heheh
kak sam : budak2 suke la kot sbb biskut ni jenis yg rapuh, cair di mulut.cumanya, kalau tak pandai makan habisla berterabur...
nani~~ dah masuk mood raya ke??? hehe.. akak suka biskut ni. ok aa sekali masuk acuan dpt 3 bijik, akak biasa wat sekali msk acuan sebijik je.. hehe..
nani..wahh xsabar nk raya kee..hehee..
k.yana igt g..ni lah biskut raya pertama mama k.yana ajar bt..suka dgn bau yg wangi tuu..pastu plak suka mkn buah ceri merah dulu hehee
Assalamualaikum nuwairani..
wah ada biskut kat cnie... dah lama akak x makan biskut nie.. seingat akak dah lebih bertahun2... sebab time raya pun akak jarang nampak biskut nie kat rumah jiran n kekwn akak... sedap biskut nie...
awalnya timbulkan mood raya nani..hehe
dah malam baru dpt berkunjung...bz skit hari ni...hheheheh....biskut dahlia ni kalau dpt makan yg cair dimulut tu memang best...hehehe...saya suka kalau yg pakai planta...mengimbau kenangan zaman kecik2 gitew...tiap kali raya mesti buat...hehehhe
wah, best jer tgok biskut tu, kecur liur, trimbau kenangan raya...
biskut ni mmg feveret sy, klu rya mcm xsah jer klu xde biskut ni, mst ada gak....
kak tun : mula2 tak berapa nk reti jugak. leceh sgt la buat biskut ni. kalau ada banyak acuan, ramai pembantu, mmg cepat siap..heheh...
kak yana : sama la kite. dlu suke makan ceri dlu. lucu pulak rasa...
kak diana : tak ramai org nk buat biskut ni sebab leceh...tapi suke biskut ni sbb bau wangi kastard tu..
kak suri...dh takleh tahan dh ni...tak sabar nk raya dah..baju raya ntah ke mana lagi ni...
kak Q, kalau mak sy buat mmg pakai planta...tp sy tak mampu nk beli planta, beli marjerin murah aje..hihih
kak rose : kalau kt rumah sy, sah2 xde biskut ni. semua org malas nk buat. tp yg ni mmg angin ribut ape ntah dtg, tetibe rajin pulak nk buat.heheh
Wah!...sume kengkawan dah warm up buat kuih raya....cam esok pulak nak raya rasa....he he ...ya kan ...memang tak lama lagi nak posa...pas tu raya....:)
kak cek : saje praktis awal2..heheh..pasni bulan pose dh xleh nk test2..
boleh buat jual untuk raya eikkkk
hamboi! buat utk jual tu mmg takkan lagi la buat masa sekarang..tggu ada dapur cantik, peralatan cukup, skill memasak pon ok baru boleh buat jual. yg ni pon dh terkehel2 nk buatnya...
Post a Comment