kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Friday, July 1, 2011

Cucur Lemak Manis

Assalamualaikum....Selamat pagi!

Macam dah lama tak buat cucur lemak manis ni. Sebelum ni makcik yg ajarkan. Bila dh try sendiri ni, mcm sedap pulak. Heheh...Oklah, tak larat nk bebel panjang2...Meh tengok resepinya.


CUCUR LEMAK MANIS
sumber : makcik gombak
(utk 3 orang makan)

bahan :
1 cawan tepung
2 sb santan serbuk
2 sb gula
1/4 sk garam
1/2 sk baking powder
1 sb tepung jagung
1/2 cawan air

cara :

  1. Campurkan semua bahan kering, kacau rata.
  2. Masukkan air, gaul sehingga sebati.
  3. Goreng mcm goreng cucur lain.
  4. Note : sy mmg suke cucur yg garing di luar. Sbb tu letak tepung jagung. Kalau tak suke garing, nk lembut, boleh tambah telur.
contoh santan serbuk

12 comments:

Diana @ Melley Mey said...

waaah dah lama benar akak x makan cucur nie... memang sedap nie kan... teringin plak nak makan... :)

nur_ied@ said...

cucur ni mmg s0dap klu d'mkn panas2 dan klu d'temani pla dgn hot mil0@hot coffee mmg trangkat abesssss....

nuwairani ismail said...

kak diana : ni je menu yg cepat utk disediakan..dh lapor sgt pagi tadi..

nuwairani ismail said...

kak nur_ieda : mmg terangkat abes la kalo ada kopi panas...

tun_telani said...

wat byk ek? kalau tau akak gi bekfes umah nani pagi td.. punyer laa malas nk wat bekfes.. ye laa, bila hasben akak ade mkn2 kt ofis, akak pun cuti laa dr masuk dapur. bertuah betul kan? hihi

Cheq Sue said...

nuni...cheq sue tak pernah buat lagi cucur buboh santan

nuwairani ismail said...

kak tun : tu tandanya TAK BAIK MEMBAZIR...yela kan, kalau dh xde org nk makan, buat apa nk masak kan? heheh...

nuwairani ismail said...

cheqsue : ni konon2 nk buat cucur lemak manis ala2 tepung segera ADABI tu la..kalau buat sikit2 tak cukup utk family yg besar. kene la oter2 sikit resepi biar jd lebih kurang mcm tu.

IXORAROXI said...

akak ni punya malas, kalau akak nak makan cekodok lemak manis ni, akak beli yang segera tu..:D..Nuni memamng kategori rajin!

nuwairani ismail said...

bukan masalah rajin ke tak ni kak...masalahnya susah nk jumpa benda mcm ni di sini...

MamaHakimi said...

Salam, Tq share resepi.. Buat utk iftar hari ni.. Sedap.. Alhamdulillah..

nuwairani ismail said...

alhamdulillah....terima kasih bg feedback yg baik...hihih