kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Sunday, July 10, 2011

Beautiful Blogger Award drp Kak Diana & Kak Q



Assalamualaikum....Selamat pagi....

Macam nk dekat dua hari juga tak bersiaran...Semalam seharian berada di bandar membeli itu dan ini. Almost RM3++ jugak habis. Ntah apa barang dibeli pon tak tahu lah...Jadi, hari ni nak berehat2 aje. Sekali bila online, ada tugasan yg perlu diselesaikan...(kerja sekolah tak siap lagi, buat tak tahu je dulu). Pagi ni sy telah menerima satu award daripada kak Diana & kak Quinnie dan syaratnya adalah kita mesti menyenaraikan 7 perkara yang orang belum tahu tentang diri kita...Haih....apa la yang nak diceritakan tu? Kene pulak jenis yang banyak cakap macam sy ni, hari2 ada aje ceritanya...Walau apa pun, sy cuba la yg terbaik....

7 PERKARA YANG ANDA BELUM TAHU TENTANG NUWAIRANI BINTI ISMAIL

1. Orang selalu salah dalam meneka UMUR saya. Saya antara blogger masak yang dikira muda juga la (perasan muda la pulak). Umur baru 26 tahun. Mungkin ada lagi yang lebih muda. Tapi selalunya saya akan panggil yang lain akak2 sebab memang saya tahu saya lagi muda kecuali yang sememangnya saya kenal itu pangkat adik2 saya. Jadi, kalau ada yang lagi muda, tapi saya terpanggil akak juga bagitau la ye. Hihih...Maap sangat2..Kadang2 terlepas pandang bab ni. Dari saya kecik sampai la besar, orang akan nampak saya lebih tua dari umur sebenar...(alamak! ini memang tak best! tak awet muda langsung!) One of the reason is, saya lebih senang berkawan dengan mak2 orang @ orang yang lebih tua daripada saya. 

2. Saya adalah peminat warna UNGU. Boleh dikatakan lebih 10 pasang baju dalam almari baju saya adalah berasaskan warna ungu. Entah macam mana boleh jadi macam tu. Kalau pergi ke kedai kain, hati saya ni macam berdebar2 je bila nampak yang warna ungu. Konfem ambil yang itu dulu la. Saya ada 3 pasang kasut, handbag, tudung yang boleh dipadangkan dengan baju warna ungu. Kadang2 kalau di sekolah, students pon boleh terperasan saya ni selalu pakai warna ungu. Diorang siap boleh cakap lagi. "Ala, cikgu yang selalu pakai baju warna ungu tu..." Semenjak dari hari itu, baju saya semua dah ada variasi sikit la. Huhuh...Lucu betol...Boleh pulak fanatic sampai macam tu sekali.

3. Saya pernah KEMALANGAN jalan raya sebanyak 3 kali pada tahun 2009 selama 3 bulan berturut-turut. Naseb masuk parit, tak masuk gaung je...Huhuh... Sampaikan orang boleh cakap, "Jangan bawa dia ni naik kereta, nanti eksiden" Chets! Mana saya tahu nak eksiden. Tapi alhamdulillah tidak cedera teruk pon. Cuma sakit2 pinggang je. Then, saya sakit kaki selama 6 bulan (saya sendiri pon tak perasan) sehingga saya terjumpa dengan seorang pawang dari Indonesia. Katanya saya sakit kaki sebab eksiden. (seram ko bila dia boleh baca2 kita ni). Dia yang tolong ubatkan kaki saya. Alhamdulillah sudah baik sampai sekarang.

4. Saya pernah kerja part time sebagai BABY SITTER di salah sebuah taska di Kota Damansara selama beberapa bulan setiap kali cuti semester (masa study di UPM dulu). Asal semester break aje, memang akan keje di sana. Ada macam2 peringkat baby dan budak yang saya jaga, dari umur 2 bulan hinggalah 12 tahun. Walaupun gaji yang diberi hanya RM400-RM550, saya rasa itu sudah cukup banyak pada masa itu. Sehinggakan tamat belajar, saya boleh simpan dalam ASB sebanyak RM1.5k. Hihih (ayat bajet je). That's why masa kakak saya bersalin, kakak ipar saya bersalin, saya boleh jaga anak2 diorang sebab dah pernah jaga baby sebelum ni. Nak suruh mandikan baby pon saya pandai, nak pangku baby pon saya tak kekok, nak pujuk baby menangis pon saya tahu...Sampai sekarang sensitip aje kalau tengok baby ni. Saya suka budak2 dan budak2 pon suka saya (perasan lagik) Hihih...

5. Dari segi pemakanan pula, ada dua benda yang saya tidak makan iaitu TEMPOYAK dan IKAN PATIN! Hihih....Ceritalah kesedapan 2 perkara ni pon, memang langsung tidak berjaya menarik perhatian saya. Bukan langsung tidak pernah cuba, memang saya pernah makan tapi tidak boleh nk telan...Haih...Entah kenapa pon tak tahu la...Mak saya pernah masak gulai tempoyak ikan patin masa kami kecik2 dulu tapi takde orang nak makan pon. Mak goreng ikan patin pon, still takde orang nak makan. Tak tahulah kalau patin tu memang jenis yang tak sedap ke apa. Itulah kali pertama dan terakhir mak beli ikan patin dan itu juga pertama dan terakhir saya makan patin. Memang tak nak makan dah. Tapi keli, haruan, puyu, talapia, ikan sungai lain saya masih boleh telan..

6. Habis aje belajar, sambil menunggu posting saya ambil LESEN kereta. Selepas 4 bulan kerja, terus saya beli kereta, tapi saya tinggalkan di kampung untuk mak ayah guna memandangkan di Sabah ni jalannya sangat teruk. Nak ceritanya, semenjak saya lulus lesen kereta, langsung saya tidak pernah drive lagi. Hahah...gerun pulak rasanya bila dah lama tak drive. Selalunya ayah @ adik @ mak yang bawakan saya untuk ke mana2 kalau di kampung. Lucu kan? Dahla tu kereta saya, tapi bukan saya yang drive. Sekarang dah 3 tahun saya ada lesen, tapi masih tak reti nak drive. Macam kene masuk kelas balik ni. Hihih...

7. Semenjak dari kecil, memang saya sentiasa BERJAUHAN dengan keluarga. Selepas tamat UPSR, saya dapat tawaran ke sekolah berasrama penuh di Pasir Puteh, Kelantan. 40 minit juga la dari rumah saya. Balik sebulan sekali je. Dari tingkatan 1 hingga 5 di sana. Menangis, ketawa, membesar dengan kawan2 je. Selepas tamat SPM, saya dapat tawaran ke Kolej Matrikulasi Perak, Gopeng pula. Ini tak lama, cuma setahun je. Tamat matriks, terus sambung ke UPM, Serdang selama 4 tahun pula. Selang beberapa bulan, dah kene posting ke Kinabatangan, Sabah. Dah tinggal di Sabah ni balik kampung 3 kali je setahun. Hmmm...memang ceritanya tidak akan berkesudahan. Seandainya ada jodoh dan rezeki si dia di sana, mungkin saya akan merantau lebih jauh lagi daripada ini...

Haduh....Jenuh jugak ye nk menaip sampai 2 jam memikir 7 benda ni...
Ini cerita yang mungkin ada yang sudah tahu dan saya pasti ramai yang tidak tahu. 
Jadi, mari kita tengok cerita kawan2 lain macam mana pula ye?

12 comments:

nur_ied@ said...

^-^ wah! tahniah!
haha...bez je dpt bc 7 perkara tntg nani ni...rhsia nani dlm kocek k'ieda yer skrg!

nuwairani ismail said...

lucu kak ieda ni...kalau rahsia...xdenye nk taruk kt cni...haa..sy dh bg agmnt ni kt kak ieda...akak kene buat pulak...

nur_ied@ said...

hah! ni kes naye ni...owh, TIDAK!!!

nuwairani ismail said...

takde! takde! kene jugak!

quinnie said...

pernah duk gopeng ya...dekat dah tu dgn rumah kita...kita duk simpang pulai...memang kena lalu rumah kita kalau nak gi pekan...kekekek

nuwairani ismail said...

la...yeke? masa tu tahun 2003..dah lama tak gi area sana. kalau gi perak pon, belah ipoh je..abg kite duk sana..

Mieza said...

alamak, akak pun kena cerita ke? eheheheh 7 benda ekkk? jap ekkk kena mabil masa yg lama nak ngarang nih...nnt akak postkan..TQ dear!

nuwairani ismail said...

welcome kak mieza!

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum nani...
terima kasih kerana sudi terima award nie... :)

heheheh kita sama ler nani... akak pun minat ngan warna ungu... suka sesangat..:)
ermm... nani perna 3 kali kemalangan.. memang ngeri akak baca bab yg tu... n sayangnya nani ada lesen memandu tapi x memandu sendiri... x per2... nnt boleh ler berjinak2 kembali ngan memandu lg kan nani... :)

rupanya nani selalu dok berjauhan ngan family nani yer... x per ler kan nani... demi masa depan ... pengorbanan tu amat berbaloi kan.. Yang penting walaupun jauh d mata namun tetap dekat d hati kan..

nuwairani ismail said...

waalaikumussalam kak diana...entah bila la dapat memandu balik ni...kene tinggal kat kampung lama sikit la kot. hihih..

dari dulu lagi jauh dengan family...dah memang itu punca rezeki.. JAUH DI MATA DEKAT DI HATI..heheh

nur_ied@ said...

dear! kak ieda dh 'submit' yer tutorial yg nani bg kt kak ieda tu....
fuh! penat tau kak ieda 'mgarang', anyway...thnx!

nuwairani ismail said...

terima kasih byk2 kak ieda...really appreciate it!!!