kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Thursday, July 14, 2011

Kek Lapis Seri Kaya (kukus) versi Dulce De Leche

Assalamualaikum....Selamat sejahtera....

Pertama sekali saya memohon ribuan ampun dan maaf sebab tidak dapat nk BW setiap entry kawan2 seperti yang biasa sy buat...Minggu ni memang betul2 sibuk sampaikan nak masak untuk diri sendiri pun tak sempat. Jadi, tup2 malam ni terus je keluar dengan entry Kek Lapis Seri Kaya kukus... Alahai...Ni semua gara2 Kak Tun Telani yang sibuk2 promosi sy suruh melapis..Kemudian Kak Anna pulak murah hati sedekahkan resepi kek lapis yang dia ada simpan dlm blognya...Kawan2 boleh je terjah blog Kak Anna pastu tapi je kek lapis di bahagian CARIAN. Nanti konfem keluar berjela2 resepi kek lapisnya...Jadi, oleh sebab Kak Tun guna resepi ni, sy pun buat resepi ni jugak...Tapi 2/3 adunan je..Nanti sy cuba convert dalam bentuk cawan untuk setiap resepi tu. Minta izin Kak Tun & Kak Anna untuk C&P resepi ye.

KEK LAPIS SERI KAYA
Resepi : LinRosLy
Sumber: Kak Anna


Bahan-bahan:- (tulisan biru untuk 2/3 adunan)

(Nani guna acuan pound cake segiempat panjang)
  • 300gm tepung gandum (1 3/4 cawan) 
  • 300 gm mentega (200gm)
  • 200 gm gula pasir (1/2 cawan)
  • 180 gm seri kaya (1/2 cwn - nani guna DDL*)
  • 6 biji telur (4 biji telur C dari peti ais)
  • 2 sudu kecil esen vanilla (1 penutup botol esen vanila star brand)
  • 1 sk ovallete (nani memandai je tambah sendiri)
  • - sedikit pewarna merah
  • -Ana tambah pewarna kuning -nani tak guna
  • coklat cadbury -nani tambah
Cara:-
  • Pukul mentega dan gula hingga kembang.
  • Masukkan telur sebiji demi sebiji hingga habis.
  • Masukkan seri kaya dan esen vanilla dan pukul lagi.(ovallete boleh dicampur pada masa ni).
  • Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga habis.
  • Bahagikan adunan kpd 2 bahagian *warna asal dan warna merah.
  • Kukus setiap lapis hingga habis..Setiap lapisan lbh kurang 5-8 minit. (nani guna 2 sudu makan untuk setiap lapisan bagi loyang pound cake tu)
  • Lapisan terakhir, kukus 20 minit @ sehingga masak, bila cucuk kek dgn lidi, keluarnya lidi bersih tandanya kek dah masak.
  • Tutup penutup kukusan dengan tuala bersih supaya air tak menitik & mencacatkan rupa atas kek.
  • Pastikan setiap lapisan kek yg dikukus betul2 kering & masak baru diletak lapisan yang seterusnya (blh tekan dgn jari, kalau tak melekat kat tangan dah ok le tu)
  • Sejukkan kek sebelum dipotong.
note Nani : **DDL tu sejenis susu pekat manis yang direbus selama 3 jam. Boleh refer resepi dalam entry ni ye.

hahah! berkedut jugak mcm org tu buat....takpelah...1st try la katakan...

sy letak selapis je lapisan coklat tu...manis gula pon lebih2 kurang je...Tidak jugak terlampau manis..

Siap untuk bawa bekal esok pagi! yeay!!

p/s : sy ambil masa lebih kurang 3 jam untuk siapkan kek ni dari menyediakan bahan sehinggalah keluarkan kek daripada oven dan untuk pengetahuan semua, sy tidak mempunyai mixer..jadi, adunan ini memang dikacau menggunakan hand whisk sepenuhnya...saya dah cuba buat, ANDA BILA LAGI????

44 comments:

Wani Fadhilah said...

Salam..
k nani, tergOda wani tengOk kaler kek kukus ni..sangat cantik! mesti sedap..teringin nak rasa masakan k nani.. ^_^

Ashuran said...

cepat gile ko komen. agak-agak ar..

nuwairani ismail said...

w'salam wani...wah! laju giler dia komen! hihih...baru2 nk belajar je buat benda2 ni semua...belom expert pon lagi...ada rezeki nanti insyaallah...

Wani Fadhilah said...

hehe..buka2 blog terus nampak warna kek kukus akak yg cantik tu.. tu la yg laju komen..hehe

nuwairani ismail said...

ashuran : tu tandanya dia prihatin...ececece...

nuwairani ismail said...

wani : 1st time buat kek lapis..hadoi...jenuh jugak nk perabih ni...

aesh came said...

salam, cantiknya kek ni..mlm2 blogwalking terliur2..hehe nk ckit~

Along Maklong said...

nani..
gebu kek lapis nani ni..
nak cuba jugak yang kukus.. tapi belum rajin.. padahal pengukus baru tu.. hehe

nuwairani ismail said...

salam aesh....terima kasih...meh amik kat sabah meh sekeping...ada banyak lagi tu..

nuwairani ismail said...

makcik...saje nk lepas geram...tgh sibuk2 kt sekolah minggu ni rasa mcm dh lama betol tak masak...kali ni berhabis duk kat dapor mengukus ni ha...jenuh jugak nk tunggu setiap 5 minit..

Hanis MY said...

bestnyo kek lapis, i likeee, bisonyo buakkk nok etepss...

Cheq Sue said...

ingat lagi 1st time buat kek lapis... 5 ptg ~ 11 malam... huh... mintak sikit hok ni...

Zaliedana said...

Assalam adik akak..Rajinnya melapis bagai..Sweet jer kale tuh..Cer anta cikit kat akak nak merasa,hehe..

YANA SHAIFUL said...

nani..tergodanya tgk kek lapis itu..mntk 2 keping hehhee..

jelesnya tgk org bt kek lapis..dgn Tun pun dh jeles..rs cam nk bt jgk tapi klu nk buat sape nk tgk my baby..hmm..kan x pasal2 dgn dia kna lapis krg hehee..

nuwairani ismail said...

hanis : hihih...semenjak2 duk jauh la jadi nk try mcm2 ni..kalau duk tmpt sendiri, boleh dapat senang2 je ni...

nuwairani ismail said...

cheqsue : yg ni kite buat 2/3 adunan je kan jadinya dalam masa lebuh kurang 2 jam lebih la boleh siap

nuwairani ismail said...

kak zal : tgh lepas gian ni...mcm dh lama tak masak2 kat dapor..

nuwairani ismail said...

kak yana : boleh buat kek lapis ni..kejap je dh boleh siap...tapi kak yana kene tunggu baby tdo dlu la kot..

Ida,Japan said...

rajin adik nani kita melapis ye...k'ida lum dtg seru nk buat...tunggu la..

Maira Anjami said...

sye buat kek lps kukus pon kedut-kedut ats die..huhu..tpi kek kak nani cntk je bile dipotong..

Nieza said...

sedapnya kek lapis...lama tak melapis..malas sama sebenarnya mkn jer rajinya..hehe

tun_telani said...

2/3 adunan? akak wat separuh adunan pun malas dh nk nunggu.. hehe... tekun betol guna hand whisk tu. nmpk gebunyer, masa mula2 wat tu, akak pun terpikir utk letak ovalette gak. tp bila dh mix sampai kembang, xjadi letak. rasa2nye kalau guna hand whisk, akak pon akan letak ovalete tu.
haaa.. kn dh kata bila slice jd cantik.. hihi

nuwairani ismail said...

kak ida : di sampiang seru dah sampai, dapat pulak tekanan dr kak tun..tu pasal jadik!

nuwairani ismail said...

kaira : yg berkedut tu gara2 kukus lama sangat, air menitik tu..malas nk cover ngn aluminium foil...

nuwairani ismail said...

kak nieza : sy dh buat sekali ni pon tak tau la bila lagi nk buat..jenuh la nk habiskan...

nuwairani ismail said...

kak tun.disebabkan guna hand whisk tu la sy gigih masuk ovalete tu..risau takot kek bantat...alhamdulillah ok...pagi ni baru wat kuar kek dr fridge..mcm lagi sedap dibiar semalaman je..nk potong pon senang.

Nurul said...

Salam, Nani.....

dah jadik pun kek Nani... Ok sangat tu, 1st trial jadik cantik lapisnya.... Pos laju ckit keknya dik??? heheh ;D

nuwairani ismail said...

salam kak nurul...

hihih...segan la kak...senget benget lagi ni...cedok pakai sudu besar je...

CT Delima said...

As'salam nani

cepat betul dah buat ya. kak ct pun macam nak cuba amik resipi dari nani buat 2/3 adunan jer. tak nak buat banyak2 nanti tak habis..hihihi. kak ct mintak halal amik resipi ya nani :D Tr kasihhhh muahhh!

ady said...

as-salam
wahh!!! cantik lapis seri kaya tu..
rajinnye melapis..nak tanya seri kaya yg nani guna tu seri kaya perasa apa..?

cik cek said...

Nani...

Guna hand whisk? wah! tabik spring kak cek...kak cek kalai tak de mixer...memang tak rajin nak buat...maklum jelah..bila dah usia cam ni...tangan pun tak kuat lagi...
Anyway...dulu selalu jugak kak cek melapis2 kek ni...ni lama dah tak buat...ni raya tak lama lagi...bolehla start melapis kek lagi...sedap kan kek lapis mcm ni...kak cek suka...:)

AI said...

- bizi pon sempat wat kek lapis ye...

nuwairani ismail said...

Kak CT, resepi yang ditayang memang untuk dicuba...amik la...nani buat ni pon sebab taknak buat banyak2...maklum sajalah..kalau melapis ni makin banyak adunan, makin lambat habis..so far, semua kawan2 cakap sedap!

nuwairani ismail said...

abg ady: nani tak guna seri kaya. nani guna dulce de leche (susu pekat yang direbus selama 3 jam tu) mase ni takde stok seri kaya. tapi kalau abg ady nk guna seri kaya, rasanya boleh je guna yg biasa2 warna coklat tu. DDL ni memang aromanya macam seri kaya dah..malah lebih lemak lagi...

nuwairani ismail said...

kak cek...nani tak berkesempatan nk beli mixer lagi...teringin jugak nak beli sebijik, dengan bread maker sekali...cuma terfikir skrg sebab tahun depan nk try minta pindah semenanjung. kalau barang banyak, susah juga nk bawak balik..

nuwairani ismail said...

Al : sebab azab hari kamis dah habes, jadi semalam melepas gian buat kek lapis...pasni nk try pesen2 mcm dlm blog kak HaSue pulak.

IXORAROXI said...

Nuni, tolonglah, tolong poslajukan kek tu..tak baik tunjuk2 kalau tak nak bagi akak sikit :)

ziraziz said...

hebat nani..1st time bt pn kek lapis punye la gebu....

quinnie said...

sedapnya....kita suka makan kek kalau taruk ddl ni...kek jadik moist dan lembut...tunggu raya baru nak masak kek...heheheheh

nuwairani ismail said...

kak ixora...malunya sy nk pos kek mcm ni utk akak...berkedut2 lagi..hihih...

nuwairani ismail said...

kak zira : berpeluh2 ni pukul butter pakai hand whisk...adoi...nk buat macam mana, belom ada modal lagi nk beli...

nuwairani ismail said...

kak Q, kite pon suke kalau buat kek letak DDL. kek jadi bau lebih wangi...pastu moist n manisnya pon sedang2 je...

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum nani...
wah rajin sungguh adik akak sorg nie melapis kek yer... cantik lg gitu... akak paling suka bab2 melapis kek nie cuma ada masanya.. kalau time nak raya atau chinese new yr baru rajin melapis kek .. hehehehee

nuwairani ismail said...

kak diana : sementara roh rajin melapis datang, tu pasal boleh melapis...kalo tak, asik melepek ajela kejenye...