kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Monday, July 11, 2011

Peach Yogurt Muffin (LEMON YOGURT MUFFIN MIEZA WAWMC)

Assalamualaikum....Selamat Sejahtera!!! 




Hari ni murah rezeki betul sebab asik2 ada aje orang belanja makan. Hihih...Alhamdulillah...Balik sekolah tadi pon cik hosmate dah masak untuk dinner. Jadi, giliran sy la pulak buat dessert. Hmm... Hari tu dah janji nak buat muffin yogurt dari blog kak Mieza. Punyelah bersungguh saya beli yogurt di Giant Sandakan. Kebetulan ada promosi, harga RM1.45 sebekas. Apa lagi, terus amik 4 bekas. Malangnya hanya ada plain yogurt n perisa peach je masa tu. Tapi tak kisahla. Janji bendanya yogurt, kan? Hmm...Saya buat macam Kak Mieza, letak separuh bekas je untuk dapatkan 12 ketul muffin. Tang derhaka tu memang takleh nk elak la kan...(nak bagi alasan paling munasabah la ni)...Serius, kat sini sangat susah nak cari bahan2 yang pelik sikit. Jadi, guna mana yang ada jela. Jangan guna alasan TIDAK ADA BAHAN untuk tidak memasak pulak kan kan kan??? Disebabkan lemon takde, saya ganti jus lemon dengan strawberry emulco sebab baunya ada iras2 sikit (memandai jek). Tapi, muffin ni memang jadi, sangat lembut n sedap n moist n wangi~~~~ BAGUS TRY SENDIRI!

LEMON YOGURT MUFFINS
Resepi : Nicole Horne@ All Recipes
Sumber : Mieza @ WAWMC
Olahan : Nuwairani


Ingredients - Original Recipe Yield 12 servings

1 3/4 cups all-purpose flour -nani guna tepung gandum biasa je
3/4 cup sugar -nani guna 1/2 cawan je
1 tablespoon grated lemon peel -nani tak letak pun
1 tablespoon baking powder
3/4 teaspoon baking soda
1/4 teaspoon salt -nani tak letak sebab butter dah ada garam
1 egg - mieza guna gred B sebab itu je yang ada kat umah :) -nani guna gred C :D
1 cup lemon or plain yogurt -nani guna perisa peach (lemon takde jual kt giant Sandakan)
6 tablespoons butter or margarine, melted - mieza guna butter -nani guna marjerin
1 tablespoon lemon juice -nani letak strawberry emulco 

TOPPING: (nani tak buat)
1/3 cup lemon juice
1/4 cup sugar
1 teaspoon grated lemon peel


Directions:
1. In a large bowl, combine the first six ingredients.
2. In another bowl, beat the egg, yogurt, butter and lemon juice.
3. Stir into dry ingredients just until moistened.
4. Fill greased muffin cups two-thirds full (mieza filled 1/2 full je).
5. Bake at 400 degrees F (mieza tak reti nak convert jadi mieza bake at 180'C for 20 minutes) for 20-24 minutes or until a toothpick comes out clean.
6. Cool for 5 minutes; leave muffins in pan.
7. Using a toothpick, poke 6-8 holes in each muffin.
8. In a saucepan, combine the topping ingredients. Cook and stir over low heat until sugar is dissolved. Spoon over warm muffins.


Nampak lagi buah peach dari yogurt tu...Memang sedap! sape2 yang tak pernah buat muffin, saya berani jamin, muffin anda tetap akan jadi jugak kalau guna resepi ni.

TERIMA KASIH KAK MIEZA, I LAP U LAH!!!

32 comments:

Ida,Japan said...

emm...mmg nmpk gebuss dan lembut jer mapin nani ni...mesti wangi satu rumah dgn aroma lemon tu...

ibuintan said...

kaler yg menggoda.. mesti sedap tu

Mieza said...

nani...waaaa sedapnyer letak pic..tak per derhaka pun janji sedap...TQ dear sudi try...tp mmg tak nyesal kan sbb sedap bangat! I lap u toooooo :))

nuwairani ismail said...

kak ida : stok lemon takde...ganti strawberry...memang gebus pon...walaupun guna sebijik telur je.. seronok pulak jadi muffin lover ni. heheh

nuwairani ismail said...

ibuintan : ni kaler terhasil daripada emulco tu. warna merah...tapi memang sedap lah senang cerita...seindah warnanya...

nuwairani ismail said...

kak mieza : pasni memang nk kene rajin buat muffin jela..senang pon senang. nak masak pon kejap je. tak sampai sejam dh boleh siap semua...

Maira Anjami said...

macam sedap je..kene cube ni..

nuwairani ismail said...

maira : cuba, jangan tak cuba...kalau 12 ketul tu, boleh buat brekfes, pastu bekal gi sekolah ngan hubby sekali. heheh

Juwita Jamaludin said...

sedap je nampak muffin tu nani.. tentu sedap tu

YANA SHAIFUL said...

gebussnya mapin nii..kna try bt gak nii..nk mintak sini cnpem dh abih kan hikhikk

nuwairani ismail said...

kak ita : budak baru nk berjinak2 dengan mapin...asal naik aje, kire jadik la tu..hihih

nuwairani ismail said...

kak yana...kalau kak yana buat ni, konfem baby tu suke makan..gebus gebas gitus...

Nieza said...

sedapnya tgk muffin tu...gebus tu..rasa nk ngap jer..hehe

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum nani...
wah ada muffin ler... ada lg ker x nie nani? nampak gebu tu yg x tertahan d buatnya tu... tambah lg ada yogurt... sedaaaap.. akak nak..

Nurul said...

Salam, Nani...
sedapppnya tgk muffin tu... mmg nampak gebu n lembut jer... :) nak seketul bleh?

tun_telani said...

morning nani ^^ smlm x smpat nk BW.. arini br dtg, agak2 ada lg x mapin ni..

nur_ied@ said...

huhu...malu k'ieda ngan cik nani ni, ttiap ari ade jer juadah air tgn dia yg blh bt kecur liur...kalah kita yg dh brgelar 'isteri' ni...hehe

apepun muffin tu mmg nmpk gojes n myelerakn, gebuuuuuu!

AI said...

- bekas muffin tu boleh recycle x? hehe...boleh jimat sket...

nOOrsha said...

huhuh..sedapnye mapin... kalo dkat da mintak seketul ngan cekgu nuni....:)

ainnoraini said...

sedapnye tu nani...
kak ain jer kurang rajin sket nak buat mcm ni...

bile tengok bersemangat la pulak...

ady said...

as-salam
gebusnye muffin tu..npk lembut je texture nye..

Kak Rosaliza said...

Assalam Nuni..eh nuni ke nani, akk tgk kat myr nuni, mmg nampak gebuss je muffin tu nuni, derhaka x apa janji jadi dan rasa tetap sedap, akk suka juga bab2 derhaka ni

nuwairani ismail said...

kak nieza...memang gebu pon muffin ni...

nuwairani ismail said...

waalaikumussalam kak diana...muffin dah selamat masuk perut 3 orang manusia hari ni...hihih

nuwairani ismail said...

salam kak nurul...boleh je nk seketul... tapi kene terbang dtg sabah dulu la..heheh

nuwairani ismail said...

kak tun : konfem dah selamat mafin ni..hihihi.. tula...sibuk betul dgn BM baru dia...sampai tak sempat nk BW skrg..

nuwairani ismail said...

kak ieda : bukan pe, senang nk wat bekfes pepagi ni...dahla minggu tgh sibuk skrg...makan ala kadar jela jawabnya..

nuwairani ismail said...

Al : heheh..itu jugak yg ditanya...ya...bekas ni aluminium..RM4 untuk 24 keping. memang recycle pon. tapi kalo dh bentuk herot2 tu baru buang.

nuwairani ismail said...

kak nOOrsha lagi pandai buat mapin2 ni. kita baru je nk blaja buat mapin..hihih

nuwairani ismail said...

kak ain : ni semua gara2 tengok blog kak mieza la...rajin betol dia buat mafin...dah terjangkit pulakk ngn kite ni ha...terjangkit wabak baik takpe kan??

nuwairani ismail said...

w'salam abg ady...alhamdulillah...mafin ni kire jadi jugak la..selalunya org buat muffin mcm keras sikit teksturnya. tapi ini memang lembut.

nuwairani ismail said...

kak rosaliza : kite memang pakar bab derhaka ni..tapi kadang2 tengok org jugak la...setengah org tu susah sikit nk derhaka resepinya..kang kene marah pulak...