kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Saturday, July 30, 2011

Jom Makan Bingka Tepung Beras!

Assalamualaikum....Selamat sejahtera...

Sungguh saya stres hari ni! macam biasa la...Kalau time tgh stres, takde org yg saya boleh mengadu domba, memang ke dapor la jawabnya... Hari tu Kak Fatin ada buat Bingka Tepung Beras. Seumur hidup saya 26 tahun ini, langsung saya tidak pernah buat bingka. Jadinya, dengan bersungguh2 saya minta resepi drp Kak Fatin jauh nun di Australia... Malamnya itu jugak saya post pasal pau inti kari ayam...Rupenya dia pon ada salin resepi pau itu. Sekali, semalam dia dah tayang kuih pau gebus halus mulus itew... Takleh jadi ni....Projek bingka yang sepatutnya dibuat pada hujung minggu mesti teruskan juga pada malam ini! yeahhh!!!

Tapi, sedikit kuciwa sebab adunan saya berketul...Hahah! tula,..sape suruh tak dengar cakap?? Biasalah kan...Kalau bingka saya cantik, nanti kalah la bingka Kak Fatin tu...Hihih...Meh kite tengok resepi bingka Kak Fatin ni..Tak sure pulak dia amik resepi ni daripada mana sebab takde nama..Tapi, daripada pengamatan saya, mcm resepi mak dia je...Heheh...

BINGKA TEPUNG BERAS
resepi : Fatin notthatshoe
olahan : Nuwairani

Bahan :
300 gram tepung beras
150 gram gula
4 helai daun pandan
3 cawan air
300 ml santan
1/2 sk garam
sedikit pewarna hijau -nani tambah


Cara :

  1. Satukan tepung beras, gula dan garam dalam bekas. Gaul sebati.
  2. Kisar daun pandan dengan air (nani buat 2 cawan air).
  3. Satukan air tapisan pandan dengan santan dan lebihan air (yang 1 cawan lagi).
  4. Tuangkan air campuran pandan dan santan ke dalam tepung dan gaul rata (nani guna hand whisk supaya tidak berketul) sehingga semua sebati dan gula hancur.
  5. Masukkan adunan ke dalam periuk dan masak untuk seketika dengan menggunakan api paling perlahan. NOTE : sentiasa kacau adunan supaya tidak berketul. Lebih baik kacau menggunakan senduk. Kalau guna hand whisk, adunan akan berketul (nani dah berpengalaman).
  6. Tidak perlu masak sehingga masak betul. Cukup sekadar gula hancur dan adunan terasa SEDIKIT pekat. 
  7. Boleh tuang adunan ke dalam loyang, bakar selama 30 minit dengan suhu 250 darjah atau sehingga masak.
  8. Sejukkan dahulu baru potong ye kawan2. Kalau waktu panas, adunan masih lembik dan jadi tidak cantik kalau potong (ini pon nani ada pengalaman juga ye).
P/S : Thanx so much my dear Kak Fatin kerana memberi resepi mabeles ini! pasni akan ada penambahbaikan lagi...BTW, nani guna santan original, memang ummmpphhh betol la rasanya tu...takde letak telur pun tapi sangat lemak dan lembut dan sedap!!! Lepas ni kene hati2 lagi supaya adunan tak berketul dah...

14 comments:

kasihredha said...

make sore2 sure dok habih kueh tuh
wi la sekeping 2 kek akak ye

Nur_!eda said...

xpe nani, biar rupe xde tp rasa ade...biasa la tu, kali pertama buat, nti lme2 cntk la.

ziraziz said...

hebat btl la 'chef' ni...x kira siang mlm memasak...

AI said...

- bingka ni teramatlah best...nakkkk

Cendana Kasih said...

lama dh tak makan bingka ni, dulu time sekolah selalu ler beli...tp kat kg saya warna bingkanya putih..kalau hijau tu bingka pandan, daripada tepung gandum...tp apapun, kita yang buat dan kita yang makan, so sukati ler nk letak merah ke ijau..hehehe

Amie said...

Kak Amie tak perasanlah pulak pernah ke tidak makan bingka tepung beras, apapun Nani...good try!

fatin itu saya said...

good try..nani lagi pro lah..ai pakai resepi mak ajoo..

bagus description nani...mmg kena sedikit pekat je...bukan nak kasi pekat bebetul..nnt terus jadi gam (kan boleh buat gam guna tepung beras kann)...anyway...lepas campur tepung2 tu dgn santan tu, tapis la so takde ketul2..nnt lagi smooth n cantik adunan...

kfatin tgh aim nak buat kek dari resepi nani ni..tunggu cari masa sesuai..asik busy je ni..

tp cantik kaler bingka nani...kena tambah coloring lah lenkali..baru naik seri...

nuwairani ismail said...

tula...kalo dah puasa nanti konfem tekak ni lagi rasa nk makan macam2...

nOOrsha said...

salam nuni..sdap ni pekena petang2 ngan teh o.. bingka2 ni mmg ler pebert en hb ku itew... hehe

nuni, jemput amik kad kat umah yer..salam ramadhan utk nuni ngan kawan2 disana :)

Yana Shaiful said...

Salam Nani..

Kak Yana xpenah rasa lg bingka tepung pulut nii..cantik tgk kehijauan nya hehee..

nuwairani ismail said...

terima kasih kak sha..jap lagi nak gi amik, gantung kt rumah..

nuwairani ismail said...

salam kak yana..ni nani guna tepung beras. bukan tepung pulut. kalau guna tepung pulut, dh jadik lembik2 mcm kuih koci pulak.

Yana Shaiful said...

waaa..salah taip plak..nk taip beras tertaip cik pulut plak hikhik..sory :=)

nuwairani ismail said...

hihih...itula...takot nani yg tersalah je..heheh