kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Saturday, July 2, 2011

Kek Pisang Marble

Assalamualaikum...Selamat petang....

Haaa....Di petang hari ni, jenuh berfikir nk masak ape...Last sekali teringat resepi Kek Pisang Kak Besah yg belum lagi terbuat...Yela, ada pulak pisang free yang tak tau apa nama pisang tu..Makanya kalau dibiar, nanti tong pulak yang kenyang ye dok? Resepi Kak besah ni senang aje sebab dia pakai blender je. Katanya pisang tu jangan blend sekali, nanti tak nampak urat pisang, tak cantik...Hmmm....Yela kot...Oklah, sy C&P aje resepi Kak Besah dr MyR ni...(sy buat separuh adunan je, jadi semua bahan sy bahagikan dua)

KEK PISANG KAK BESAH 
resepi oleh : Kak Besah MyResepi

Bahan-bahan ( seisi keluarga )

  • 3 cawan tepung gandum
  • 2 cawan pisang lecek/lenyek
  • 1 1/4 cawan minyak masak
  • 1 cawan gula pasir
  • 4 biji telur
  • 1 1/2 sudu besar bicarbonate soda (yg 1/2 lagi tu sy guna baking powder)
  • secubit garam

Cara-cara

  1. lenyek pisang masak dgn gelas plastik.(jgn di blend,nanti x nampak jalur2/urat2 pd kek = x cantik)
  2. campurkan bicarbonate soda & lenyek lagi hingga pisang berbuih.(jika soda berketul,ayak dgn penapis teh trus kdlm pisang)
  3. blend telur & gula (guna blender cili je) hingga berbuih & gula hancur .pastu masukkan minyak & blend dlm 5 saat.lepastu campurkan bahan yg diblend td dgn pisang,gaul dgn senduk akhir sekali campurkan tepung sambil digaul sebati.jgn di blend.guna senduk saja.
  4. masukkan kedalam acuan yg telah disapu minyak @ majerin, serta telah dipanaskan terlebih dulu. bakar lh dlm suhu 180'c selama lebihkurang 40 mnt.
  5. yg dlm gambar ni,saya potong semasa masih suam,so x nmpak coraknya.jika dibiar betul2 sejuk @ beberapa jam,kek akn bertambah gelap dgn jalur2 pisang yg ketara....
  6. selamat mencuba ! insyaallah x kantoi..

Note : untuk dijadikan marble, sy bahagikan adunan kepada 2 bahagian kemudian salah satu daripadanya saya masukkan 2 sudu besar serbuk koko (diayak ke dalam adunan). Kacau sebati kemudian masukkan dalam loyang 2 sudu besar secara berselang seli adunan putih dan koko... 

rupe kek mase panas2 baru kuar oven...cantik aje kejadiannya. takde pulak kes merekah ke ape mcm kek pisang sebelum ni. Memang kali ni sy masak guna api slow aje. (derhaka sikit dengan resepi kak besah tang suhu tu). 

1st time berjaya memarblekan kek. Kire lulus la ni kalau nk makan sendiri...

32 comments:

Cheq Sue said...

Piwitttt... jjadi dh tuh... cu wak mari sikit sini nak test atep

nuwairani ismail said...

huhuh....xtau la bilo pulok nok sapa di CH cheqsue dio weh...lamo doh tok gi nih...

Ucu Faridah said...

Assalamualaikumm...

Salam ziarah...ucu baru je follow sini...nak rasa Kek Marble Pisang.
Sudi lah datang ke blog ucu...
Kalo tak keberatan jom tukar Link TQ

Mieza said...

cantik marblenya..akak pun belum mencuba lg kek ni :)

nuwairani ismail said...

waalaikumussalam ucu...terima kasih kerana sudi dtg jenguk sini...nanti sy berkunjung ke sana pulak ye..

nuwairani ismail said...

kak mieza : satu benda yg sy suke tentang resepi kak besah ni sebab bahan2 mudah nk cari. takdelah nk guna bahan2 pelik yg xde kt kedai runcit tu. (sesuai utk org yg tinggal di kawasan pedalaman mcm sy).

elok try resepi ni. gerenti tak kantoi bak kata kak besah. hihih

Mas said...

wahhh...gebu gebass la kek pisang tu...
terliur kak mas tengok tau..

Amie said...

Assalam Nani,
Rajinnya anak dara sorang ni buat macam2... kalau Kak Amie ada abang / adik bujang...memang Kak Amie cadangkan pi risik Nani... heheh heheh....
tengok kek pisang ni, di belakang Kak Amie ada sesikat pisang berangan ranum tak terusik (kak Amie di dapur ni)

nuwairani ismail said...

kak mas : kembang kempis hidung sy kene puji ngan kak mas. heheh

nuwairani ismail said...

w'salam kak amie : kot ye pon, takkan la nk bg abang...bg la adik hensem ke, anak buah hensem ke...heheh...(gurau je)

dah ada pisang berangan sesikat tu, apa tunggu lagi...esok hari ahad, on oven, teruskan projek membaking! pastu hantar bukit garam sikit. heheh

tun_telani said...

sedapnyer kek pisang coklat! akak mmg suka kombinasi pisang ngan coklat ni..

nuwairani ismail said...

kak tun : ni 1st time sy try buat gabung dgn coklat. memang betol la sedap..

ilahjy said...

wkslmm ..
terima ksih krn sudi berkenalan dgn kak ilah...bertambah laagi sahabat alam maya.. meriah gitusss...suka kak baca profile cik gu..ahakss..

tun_telani said...

nani ooo nani.. meh laa kawan2 kat FB pulak.. FB geng2 masak ni mmg meriah tau..hihi.. =)

nuwairani ismail said...

kak ilah : apa la yg menarik pasal profile sy tu...lucu betol la akak ni. ahaks!

nuwairani ismail said...

kak tun : nah...sy dh add pon...cepat accept!

Kak Rose said...

rasa macam nak ngap je kek pisang kat sini... cantek sangat mabelnya... esok nak wat jugaklah sbb pisang ada lagi tu..

nuwairani ismail said...

kak rose, boleh buat kesimpulan kt sini bahawa hampir setiap rumah blogger ni sentiasa ada stok pisang. sy ni sebab tinggak kt kawasan kampung. jadi, cikgu2 yg ada pokok pisang tu suke la bagi2 pisang. kalau satu tandan nk makan sorg memang 2 minggu pon tak habih...

haaa...bagus tu kak rose buat jugak..xdela kempunan nanti. heheh

Mak Peah Bini Sood said...

Ya Allah sedapnya adek kek marble cantik lagi lorekan dia...first time ke nih? cam tak caya lah...

Mak sampai skrg pun seram2 sejuk blom trylagi kek marble nih nanti nak ambil resipi ya?

nuwairani ismail said...

mak peah...kire lebih kurang pestaim la jugak melorek mcm ni. kek ni pekat, jadi tak susah sgt la kot nk wat marble. kalau yg cair taktau la sebab tak pernah try lagi buat marble yg besau mcm ni. sila2, amik aje resepinya...

Acik Erna said...

assalam nani..terima kasih sudi datang ke blog acik.
memang betul2 anak.tunang dan bakal menantu yang baik ni..dah pandai masak..beruntung bakal suami nani.

nuwairani ismail said...

waalaikumussalam acik...alahai...sogan den... insyaallah...kita hanya boleh berusaha...

AI said...

- kalo kawen nnti mesti arif gemok sbb asik makan masakan wife nye yg sedap2...kankan...hehehe

nuwairani ismail said...

tersedak org tu kat sana ada org nyebut namanya..huahuahuahua.... itupon kalo masak...takot nanti dia ckp, "takyah masak lah, awk tu kene diet sikit" nah...sama2 kurus la nanti...

rahel said...

Hmmm...mat mlm adik Nuni...kena kek marble lagi ya...rajin sudah buat kek...senang hati klu pertama kali buat trus menjadi...Nuni join la geng "Hidangan Sedap" di facebook ye...kakak tunggu...

nuwairani ismail said...

ok, kak rahel...sudah...tunggu request accepted ja...

bersama kak Es said...

rajinnya memasak :)

nuwairani ismail said...

kak es : masak sekadar utk suke2 je...kalau sehari tak masak pape, rasa macam bosan je hidup. heheh

annadinara said...

salam kenal, Nani..
saya sudah coba resep kek pisang marble-nya... anak saya suka looo.. minta izin copas ya.. thanks for the simple and nyummy recipe ^_*

nuwairani ismail said...

sila2...nani pon ambil resepi orang juga ni...

annadinara said...

ok, Nani.. thank you yah...
http://annadinara.blogspot.com/2012/03/bikin-kue-lagiiiii.html

Nuwairani Ismail said...

iya...sama2 anna....