kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Friday, July 8, 2011

Coffee Cookies

Assalamualaikum...Salam bahagia....

Kalau dh masuk hujung minggu macam ni mesti rasa macam nk buat sesuatu untuk dikunyah2 pada keesokan harinya...Ya, pilihan terbaik adalah COOKIES!!! Hmm...Maklumlah, kalau dah masak untuk sorang makan ni rugi nk masak makanan yg cepat basi. Tidak dinafikan sy teringin nk masak macam2. Tapi apakan daya, tiada yg sudi nk makan...heheh...Sy ada satu habit buruk, (siap membuka pekung di dada lagi tu) iaitu kalau setiap kali gi menginap mana2 hotel, mesti sy nk bawa balik segala yg free tu (cth : syampu, sabun, losen, shower cap, tooth paste, cotton bud, coffee, sugar, creamer, tea, etc). Jadi, kat rumah ni memang berlambak2 la gula paket2 kecil + coffe tu. Siap ada yg dah masuk angin pon.

Berbalik kepada cerita cookies tadi. Untuk mengelakkan pembaziran segala yg itu, sy buatla coffee cookies ni gula n coffee instant free drp hotel...Hikhikhik....Resepi ni sy ambil drp Kak Yani MyR. Dah lama masuk dalam list. Tapi menunggu masa yang sesuai nk buat (menunggu ke malas???) Hmm....Sebelum ni duk menggila dengan choc chip cookies. Dah macam2 jenis resepi try. kali ni nk try perisa kopi pulak. Masa tengah mengadun cookies tadi,  baunya.....mak aihhh....sungguh mengasyikkan (ya, sy penggemar kopi suatu ketika dahulu). Masa tengah bakar di atas dapur, lagi la sedap baunya...Haaa...Kalau nk tau baunya macam mana, kena la try sendiri ye! Sy bermurah hati salin balik resepi Kak Yani di sini.

COFFEE COOKIES
resepi : Kak Yani Deco Choco

Bahan :
3 sb serbuk kopi segera
2 sb air panas -sy guna 1 sb je
100 butter tanpa garam - sy guna marjerin je
80 gram gula galus
60 gram gula perang -sy ganti gula putih je
1 biji telur
240 gram tepung gandum (2 cawan)
1 sk baking powder

Cara :

  1. 2 sudu besar serbuk kopi dicampurkan dengan air panas. Kacai hingga kopi larut.
  2. Pukul butter hingga berkrim (warna bertukar menjadi cerah/putih)
  3. Campurkan kedua-dua jenis gula dan masukkan ke dalam butter tadi. Kacau.
  4. Masukkan telur, pukul adunan kemudian campurkan air kopi ke dalam adunan dan kacau.
  5. Ayak tepung bersama baking powder dan 1 sudu besar serbuk kopi ke dalam adunan butter dan telur.
  6. Gaul sebati dan drop adunan ke atas loyang. Tabur sedikit serbuk kopi. 
  7. Bakar pada suhu 180 darjah selama 15-20 minit.
  8. note : Pastikan adunan tidak terlampau rapat kerana doh sedikit mengembang apabila dibakar. Sy buat bentuk leper supaya cookies mudah masak dan rasanya lebih rangup.

seronok makan2 sambil tengok TV...oppps! tak tdo la malam ni nampak gayanya...

18 comments:

Cheq Sue said...

Amboi...kite dok pasir puteh makan angin jah male nih.... taruh esok atek nuni, siak perabih male ni semo

nuwairani ismail said...

make angin gaponyo...siap buleh make durian 2 butir doh tu...kiro jadi la tuh...ambo duk sni xdop bendo nok make doh...sadis sungguh....

tun_telani said...

aii.. akak kalau makan ni sambil2 exercise tau.. hihi... nape sorang2 mkn? ingatkn ada housemate.

nuwairani ismail said...

memang ada housemate. tapi kadang2 ada benda yg kita makan, dia tak makan.waktu keje dah lain. waktu makan pon tak sama. jadi, memang susah la.wat cucur pagi2 tu nani bantai sorg2 aje. lebihannya tu bawak gi sekolah. kalau tak habis, bagi aje kt cikgu2 lain ataupun student. heheh

Miesah said...

mesti sedap..nampak come...

nuwairani ismail said...

hihih...penggemar kopi suke la kot...kalauu budak2 mungkin tak makan sangat la..

Juwita Jamaludin said...

nani sedapnya nani cookies tu.. nanti nak buat gak la ramai yang dah mula buat cookies

nuwairani ismail said...

kak ita : mood nk buat kukis dah sampai..tu pasal buat..baru perasan...nampak lagi gula berketui2...tak hancur...hahah

nur_ied@ said...

kelassss nani...nti kasik taruk resepi utk bt biskut rye plak yer...hehe

nuwairani ismail said...

hihihih...tula psal...dh tak lama nk pose ni...ini pon seketul2 masuk mulut..biskut pra raya...

AI said...

- saye penggemar coffee...kalo x abis leh la pos sini...hehehe

ibuintan said...

wah dah buat beskut raya ke!

macam terbau2 je kat sini, nak sekeping dua

nuwairani ismail said...

Al : hihih...tula kan...kite suke masak...tp xde org nk makan...nanti kite masak2, kasi Al makan jela senang..

nuwairani ismail said...

ibuintan : ni biskut pra puasa namanya...heheh...tengah menerai resepi2 kukis yg ada...

ainnoraini said...

boleh buat biskut raye ni..
mesti anak2 kak ain suke makan ni...

nuwairani ismail said...

Hmm...nasihat sy, pastikan gula tu betol2 hancur. kalau tak berketul2 mcm sy tu ha...

Diana @ Melley Mey said...

ada biskut kat cnie... ada lg x nie nani? ker dah licin dah? hehehe... kalau ada lg akak nak ckit... :)

nuwairani ismail said...

selalunya nani buat biskut hujung minggu, pastu bawak bekal gi sekolah kot2 tak sempat nak makan, kadang2 kantin asik tutup awal. memang tak sempat nk makan.