kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Sunday, July 17, 2011

Biskut Koko Rangup (Hati menangis tak siapa yang tahu)

Assalamualaikum....Salam sejahtera...

Selama 3 hari saya menggantung periuk, hari ni baru kembali memanaskan periuk...Hihih...Seronok jugak kalau berkursus dapat makan free (memujuk hati yang lara). Dah la makan free, siap tunggu semua orang balik, pastu menapau lagi lauk2 yg tak abes tu (memang muke tak malu betol la). Bukan apa, kami memudahkan kerja orang catering tu. Tak payah lagi dia nk asingkan lauk2 yang tak abes tu...Balik rumah, tinggal cuci piring je kan?

Selama 3 hari ni jugak saya rasa menderita betol...Rasa seperti tiada masa untuk diri sendiri...Tidak dapat meluahkan rasa yang terbuku di hati....Tidak ada teman nak berbicara...Itulah, hati menangis tak siapa yang tahu...(haih, apasal aku jiwang semacam je ni???) Hmmm....begitulah kisahnya....Hari tu saya dah melepaskan gian dengan mengukus kek lapis seri kaya, hari ni rasa macam nak buat cookies lagi...Boleh buat bekal untuk ke sekolah besok...ALAMAK!!! Esok dah sekolah??? Rasa macam takleh nak terima kenyataan pulak...Tak nak gi sekolah boleh tak??? Dahlah, malas nak merepek lagi, layan jela cookies resepi kak yani ni ye!

BISKUT KOKO RANGUP
resepi : Kak Yani Deco Choco

50 gram butter sejuk
70 gram tepung (nani guna 3/4 cawan)
15 gram koko (nani guna 1sb rata)
1/8 sk cinnamon (nani kikis batang cinnamon)
1/4 sk baking powder
40 gram gula perang (1/4 cwn penuh)
2 cubit garam (nani tak letak pon)

Cara :

  1. Panaskan oven 180 darjah. Alaskan dulang dengan baking paper. Ayak semua bahan kecuali butter.
  2. Ramas-ramas butter dengan campurang tepung hingga menjadi berketul-ketul.
  3. 2/3 adunan ditekan-tekan dalam acuan. Manakala selebihnya ditabur2 di atas doh. Nani guna acuan pound cake. Sedang-sedang je muatnya.
  4. Bakar dengan suhu 180 darjah selama 25-30 mnit.
  5. Potong biskut semasa masih panas2 lagi kemudian sejukkan. 
  6. Note : ketika panas, memang cookies sedikit lembut. tetapi bila dah sejuk, cookies akan jadi rangup.

potong nipis2 baru senang nak rangup. Nani potong guna pisau biasa je.

 Jemput makan ye!!

28 comments:

Cheq Sue said...

kalau weekend pun kena kursus... meme rasa xdan nak rehat kan nuni...

IXORAROXI said...

memasak dengan jiwa, boleh jadi terapi jiwa juga kan..meluah rasa pada bahan2 masakan..guru cemerlang memang selalu macam Nuni,jarang dapat rehatkan

nuwairani ismail said...

cheqsue : meme pom...raso tok cekak doh ni...tok tahu gapo kijo yg menanti esok di sekoloh...

nuwairani ismail said...

kak ixora : itu ayat pengubat jiwa betol la..memang pon...bila kita tgh stres tu, just lakukan apa yg kita suka untuk membuatkan kita rasa seronok...

kasihredha said...

akak pong ghaso mace nok berenti kijo bila letih...bilo dok letih semangak balik...huhu
sedapnya sekuk kat atah tu :)

nuwairani ismail said...

kasih redha : tu la kak...sero letih + tok cekak + malah doh kijo...ta[i gak, sapo nok tanggung kalo tok kijo dop? sabar jela...hahah

tun_telani said...

ala ala.. ciannyer adik akak sorg nih.. mlm ni tido awal yer..

nuwairani ismail said...

terima kasih kakakku tun telani...hadoi... taktau la dapat tdo ke tak mlm ni...

Anna Qawina said...

laaa..dah makan sedap2 watpe nak nangis lak..meh nak lap air mata ngan tudung Tun Telani..hehe

nuwairani ismail said...

hihih...kak anna dah berjaya buat saya gelak mlm ni...kesian kak tun...tudungnya pulak jadi mangsa...hihih...

Amie said...

Nani,
tak apalah nani.... kak amie pun sekarang ni hatinya tengah tersayat bagai sembilu... hari Ahad pun boss msg ingatkan kerja.... sedangkan depan mata berlambak benda nak disiapkan, sempat buat minum petang utk anak2 tapi waktu potong roti terasa hati kita pun bagai dipotong2...minggu ni siang malam tak rehat, sib baik ada blog boleh membebel....

nuwairani ismail said...

tula kak amie...seb baik ada blog...harap2 la boss taktau kewujudan blog sy ni... kang tak pasal2 kene bebel lagi kt sekolah..hihih

Mieza said...

nani ada lg tak cookie i? nak seketoiii

mamawana said...

sedapnyer cookies....suka suka..nakkk

http://nurqasehbiz.blogspot.com/2011/07/bersih-lagi-membersihkan.html

nuwairani ismail said...

bules jah kak mieza...meh amik cni...heheh

nuwairani ismail said...

mamawana : lagi sedap kalau dapat menikmatinya...

Hanis MY said...

bakpo ni? ok ko? harap2 takdop gapo hok serius...

sedaknyooo...biskup rangup my all time fav, nk try buat harap2 secun dan sesedap spt dlm gambr tu...

Diana @ Melley Mey said...

Alolololoooo.. jgn ler sedih tau nani.. x mau.. x mau sedih2 lg yer... x per harap lepas nie nani boleh ler rehat sikit kan..

wah nani buat biskut ler... nampak rangup plak tu.. sedap nya nie.. meh makan ngan akak sambil tgk tv... hilangkan tension tu.. jgn sedih lg tau... ;)

quinnie said...

lepas tension last2 dpt cookies ek....hehehhe...sian dia..tak pe la...ada masa rehat lapang nanti rehat k...:)

Maira Anjami said...

ganbatte kak nani(^^)//..
mkn sekuk koko rangup nnt krng la sedih..bulih ke?hehe..

nuwairani ismail said...

lucu2 baca komen kawan2 ni...hihih....terima kasih kerana menghiburkan hati saya yg lara ni~~~

hanis : ni sekut paling simple n mudah n senang n paling penting, sedap. buleh main masak2 dgn cinta okes!

nuwairani ismail said...

kak diana : dah dapat biskut, dah tak sedih lagi dah. heheh...baunya tu seakan-akan aromatherapy betol la..

nuwairani ismail said...

kak Q : sekarang dengan cara mcm ni la nk express feeling...masak2...pastu makan.. cemano badan tak gems??

nuwairani ismail said...

maira : org kata coklat tu pengubat stres..biskut coklat pon buleh la kot... :)

ainnoraini said...

pagi tadi pun ade dpt sample kuih raye..tak tau nak beli ketidak...rasenye nak buat sendiri tahun ni...

resepi pun dah ade nikan..boleh la kak ain cube...

nuwairani ismail said...

tahun lepas semangat aje menempah kuih...tahun ni cikgu yg buat kuih tu dah pindah, konfem kene buat sendiri dah...

AI said...

- kalo nk lepas tensen je buat cookies...bole niaga utk raye nanti...hehe

nuwairani ismail said...

hahah...wat niaga nanti takot makin tensen pulak jadinya...