kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Monday, July 11, 2011

Pasta Carbonara Easy Peasy

Assalamualaikum....Selamat pagi!

Sarapan apa ye semua?? Hari ni rajin pulak saya buat pasta pepagi...(takde la pagi mana pun). Duk kemas2 kabinet dapur, teringat ada lagi setengah cawan lebih macaroni. Kalau nk biar lama2 kang, nanti lupa terus. Pastu balance susu pon ada lagi dalam fridge, sosej baru beli...ha....apa lagi...Pasta Carbonara la!! Resepi ni ambil daripada Beldandy, MyR. Sangat senang nk buatnye.

PASTA CARBONARA EASY PEASY
Resepi : Beldandy
Olahan : Nuwairani

Bahan :
Pasta -sy guna 1/2 cawan macaroni
2 cwn full cream milk -sy guna 3/4 cwn
4 batang sosej -sy guna 2 batang je
bawang besar -sy guna 1/2 biji
1 ulas bawang putih -sy tambah
lada sulah & lada hitam -sy guna ajishio
Parsley flakes -sy tak letak
parmesan cheese -sy guna kraft single 1
kepingan ayam / udang -sy tak letak
sedikit garam -sy tambah
1 sb marjerin -sy tambah

Cara :

  1. Rebus pasta macam biasa. Kuantitinya ikut banyak mana kita nak makan ;) -apabila dah lembut, toskan.
  2. Sementara tu hiris sosej lebih kurang 0.5mm. Letak marjerin, goreng bersama isi ayam atau udang tadi. letak tepi.
  3. Bawang di potong dadu dan tumis. Masukkan sekali sosej dan isi ayam diatas.
  4. Tuangkan susu, masukkan cheese dan kacau sampai cheese cair.
  5. Masukkan garam, lada hitam skit dan lada sulah skit.
  6. Campurkan skit parsley flakes tadi. Kacau2 sampai nampak kuah menggelegak di tepi kuali. tutup api. dah sedia tuk di makan. -sy gaul bersama macaroni dulu sebelum diangkat.

 Walaupun boleh dapat 2 pinggan, tapi makan sepinggan pon dh kenyang...
yang lagi sepinggan tu buat bekal la jawabnya...

20 comments:

Diana @ Melley Mey said...

wah hari nie bf ngan pasta yer nani... ada lg x nie? meh poslajukan kat akak ckit.. hehehhe... nampak sedap tu.. mmg mengenyangkan pasta nie kan nani...

CT Delima said...

As'salam Nani

Memang sedap...! pasta kat rumah masih ada stok berlebihan...hihi. Tapi kan kalau nani lebihkan lagi cheese atas dia tu perggg... terangkat kalau makan. ada lagi kan, baru masak kan..nak lah sikitttt :D

AI said...

- mcm senang je kan...selalu beli je kat pizza hut tu haa...mahal kan...

nuwairani ismail said...

kak diana : kalau dah letak susu + cheese tu, memang kenyang la jawabnya...tak larat nk makan banyak2...

nuwairani ismail said...

Kak ct : takde parmesan cheese la nk tabur..hihih...tu pasal guna kraft singles je.asal ada rasa cheese pon jadi la...

nuwairani ismail said...

Al : ni memang simple betol la..kalau ada brokoli, mushrooms lagi sedap la..

Nurul said...

Salam Nani....
Singah2 cni ader pasta... sedappppnya..... :)

nur_ied@ said...

mkn pasta utk lunch ari ni pun sedap jgak...

dh boring asyk mkn nsi jer, skali skali tukar selera western lak...

nani, k'ieda lom pnh try ag wt pasta ni...thnx dear!

YANA SHAIFUL said...

Nani..bestnyyaaa..K.yana suka pasta cani..nk masak jugak lah lepas nii.. tq bg award..k.yana dh gantung kat umah hehee..

Kak Rosaliza said...

assalam nuni, sedapnya pasta gini, akk selalu goreng je

quinnie said...

kita tak tau nak panggil awak apa...heheh rupanya nuni/ nani ni awak ye...hehehehe.....kita pun suka makan makaroni masak cam gini....terus lupa kat nasi kalau dpt makan ni...heheheh

nuwairani ismail said...

kak nurul : terima kasih byk2datang menyinggah cni..malangnya pasta semua dah selamat masuk perut..heheh

nuwairani ismail said...

kak ieda : ni pon 1st time try buat sendiri. sebelum ni pernah makan yg adik buat. tp dia guna sos yg dalam tin tu...tak berapa nak yakin kalau takde cop halal/

nuwairani ismail said...

kak yana...terima kasih...siap gantung lagi ye..hihih...pasni dapat award, jgn lupa passing2 kat cni pulak..

nuwairani ismail said...

w'salam kak rosaliza : nani pon selalu goreng aje. hari tukar selera sikit la..hihih

nuwairani ismail said...

kak Q : hmm...ini makan sorg2 je...kalau ada tetamu datang, konfem boleh bg 2 ketul sorg je sbb tak buat banyak..feveret anak buah ni...kalau dia ada, haih..makan sampai habis la...

Mieza said...

dap nyer nani..ada lg tak? kenen sepinggan!

nuwairani ismail said...

aloh kak mieza ni...orang dh habih telan dh baru mintak. heheh

aininani said...

mak aih, terliur aku..sok hubby balik nk try masak la, kasi hubby testing jadik ke x, hehehehe

nuwairani ismail said...

aini...jangan terliur saja,,,kene buat ni...